Barnteckningar hittade i bok från medeltiden

Det är ingen skillnad på teckningar målade av barn uppvuxna på medeltiden och av barn uppvuxna i modern tid. Det visar fyndet av barnteckningar i en bok från 1400-talet.

Det är svårt att säga om teckningen föreställer en man som går en tur med sin ko eller sin häst. Men mannens avsaknad av överkropp och figurernas stora huvuden är tydliga tecken på att det är ett barn som gjort teckningen.

© LJS 361, Kislak Center for Special Collections, Rare Books and Manuscripts, University of Pennsylvania Libraries folio 26r.

En man som står med sin ko. Det liknar motivet på en typisk teckning från vilken förskola som helst. Men denna teckning är ändå speciell, den är nämligen flera hundra år gammal.

För första gången någonsin har man använt psykologiska metoder för att analysera ett antal teckningar i en medeltida bok, och slutsatsen är tydlig: Teckningarna är gjorda av barn.

Hjälp från barnpsykologer

Deborah Thorpe är forskare vid University of York’s Centre for Chronic Diseases and Disorders och höll på med ett helt annat projekt då hon lade märke till små krusiduller i marginalen på en gammal bok från Neapel, och detta väckte hennes nyfikenhet.

Kladdet liknade nämligen den typ av små teckningar som barn gör. Hon berättar att det inte är ovanligt att hitta barnsliga illustrationer i marginaler på medeltida böcker, men att de oftast är tecknade av vuxna.

Hun fick därför en rad barnpsykologer att analysera teckningarna. De uppskattade att teckningarna gjorts av barn i åldern 6–8 år.

Särskilda barnkriterier

"Psykologerna hade några kriterier som skulle uppfyllas för att vi med säkerhet skulle kunna säga att barn hade gjort teckningarna. Till exempel avlånga former, fokus på huvudet och avsaknad av överkorpp", säger Deborah Thorpe och tillägger att teckningarna säger mycket om barns förhållande till böcker under medeltiden:

"De visar att barn då var kreativa. De älskade att leka, lära och använda sin fantasi – precis som barn gör idag."