Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stonehenge var i bruk från cirka 3000 f.Kr. till 2000 f.Kr.

© Imageselect
Kultur - Arkeologi

Walesare begravdes under Stonehenge

Analyser av upp till 4500 år gamla ben visar att de begravda på Englands största stenåldersgravplats inte var från trakten.

Flera av de begravda under det världsberömda stenmonumentet Stonehenge i södra England tillbringade minst tio år av sitt liv flera hundra kilometer från den plats där de lades till vila.

Det visar strontiumanalyser av de dödas kranier enligt forskare vid University of Oxford.

De döda var från Wales

Forskarna har undersökt kvarlevorna av 25 individer, och undersökningarna visar att minst tio av dem tillbringade sina tio sista år långt från Stonehenge – sannolikt i västra Wales.

Fyndet är uppseendeväckande, för forskarna känner till väldigt lite om de stenåldersmänniskor som använde det stora gravmonumentet.

Tidigare har man konstaterat att flera av monumentets mindre stenar – kallade ”bluestones” – inte heller är från trakten utan troligen också hämtades i Wales, 25 mil därifrån.

Stenarna stod ursprungligen i en cirkel, och deras placering indikerar att platsen användes rituellt i samband med sommar- och vintersolstånd.

© Imageselect

Mycket tyder alltså på att människor och deras byggmaterial förflyttade sig över stora avstånd i den engelska stenåldern.

”Även om vi har en tendens att tro att invandring är något nytt, så kunde dessa människor färdas över stora avstånd i besvärlig terräng”, säger Rick Schulting, en av forskarna bakom upptäckten, till brittiska BBC.

Stonehenge användes för religiösa ceremonier

Exakt vad syftet med Stonehenge egentligen var är fortfarande ett mysterium. Mycket tyder dock på att det utöver att vara ett gravmonument för stenålderns elit även användes för
rituella och religiösa ceremonier – till exempel i samband med sommar- och vintersolstånd.

Läs också:

Arkeologi

Kopia av Stonehenge upptäckt i Portugal

3 minuter
Arkeologi

Skeletten väller upp ur underjorden

2 minuter
Arkeologi

Tjugo mystiska gropar hittade i närheten av Stonehenge

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj