Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilken är arkeologins största bluff?

Arkeologins värld är stenhård, och chansen att göra nästa stora fynd är så liten att många under årens lopp har hjälpt historien en smula på traven med lite lim, lera och fingerfärdighet.

John Cooke / Public domain

År 1912 gjorde den brittiske amatör­arkeologen Charles Dawson en upptäckt som skakade den vetenskapliga världen.

I en grop i södra England hade han hittat ben från en män­niska som verkade vara den felande länken – det evolu­tionära ledet mellan män­niskan och våra aplika ­förfäder.

Resterna av den så kallade Piltdown­mannen bestod av ett mänskligt kranium med en kraftig käke, som enligt Dawson var 500000 år gammal.

Kraniet av Piltdown­mannen hade satts ihop av olika arter.

The Natural History Museum / Imageselect

Kraniet

kom från en medeltids­-människa.

Käken

kom från en orangutang, men ­tanden var från en schimpans.

I årtionden betraktades det banbrytande ­fyndet som ett av arkeologins ­allra viktigaste, men 1953 kunde nya dateringsmetoder avslöja att benen med stor sannolikhet här­rörde från medeltiden och ­därför inte kunde tillhöra en urtidsmänniska.

Ytterligare undersökningar visade att fyndet bestod av ben från en män­niska och två olika arter av apa, ­förmodligen orangutang och schimpans.

Dessutom hade tänderna filats till för att påminna om tänder från en människa.

Vem som stod bakom bluffen har aldrig klarlagts. Flera olika personer har pekats ut under årens lopp. En stor undersökning 2016 pekade på Dawson som den skyldige.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj