Verklighetens Asterix hittad i England
Graven efter en hög gallisk krigare, som eventuellt stred mot Julius Caesar i både England och Frankrike, förbluffar arkeologerna. Den kallas ”den vackraste krigargraven i England någonsin”.

Den unika huvudbonaden var gjord för att placeras på krigarens bronshjälm.
En krigare från järnåldern, som troligen stred mot Julius Caesars legionärer, har grävts ut av en grupp arkeologer i West Sussex i England. Arkeologerna kallar fyndet ”den vackraste krigargraven i England någonsin”.
Galler stred mot Caesar
Krigarens skelett hade nästan ruttnat bort, men i graven hittade man vapen och rustningar dekorerade med keltiska tecken, vilket har fått arkeologerna att tro att han härstammar från Gallien. Bland gravgåvorna fanns även krukor gjutna i Normandie, daterade till cirka år 50 före Kristus.
Det innebär att krukorna tillverkades i slutet av gallerkrigen (58–51 före Kristus), då Julius Caesar gjorde Gallien till en romersk provins. Britterna och gallerna hjälpte varandra att bekämpa det romerska hotet, så arkeologerna tror att den franske krigaren kan ha kommit till England för att dela med sig av taktiker och strategier.
En annan teori är att krigaren var en militär ledare för kung Commius, som regerade i Gallien och som tvingades fly till England med sina män år 51 före Kristus.
Huvudbonad med färgat hästhår
Gravens mest imponerande fynd är en stor, guldbeklädd huvudbonad som troligen har varit full av öglor av färgat hästhår. Den fick den 172 centimeter långa krigaren att göra en imponerande figur när han satt på sin häst.
Föremålen kommer att kunna beskådas på museet The Novium i Chichester från januari 2020.