Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den unika huvudbonaden var gjord för att placeras på krigarens bronshjälm.

Kultur - Arkeologi

Verklighetens Asterix hittad i England

Graven efter en hög gallisk krigare, som eventuellt stred mot Julius Caesar i både England och Frankrike, förbluffar arkeologerna. Den kallas ”den vackraste krigargraven i England någonsin”.

En krigare från järnåldern, som troligen stred mot Julius Caesars legionärer, har grävts ut av en grupp arkeologer i West Sussex i England. Arkeologerna kallar fyndet ”den vackraste krigargraven i England någonsin”.

Galler stred mot Caesar

Krigarens skelett hade nästan ruttnat bort, men i graven hittade man vapen och rustningar dekorerade med keltiska tecken, vilket har fått arkeologerna att tro att han härstammar från Gallien. Bland gravgåvorna fanns även krukor gjutna i Normandie, daterade till cirka år 50 före Kristus.

Det innebär att krukorna tillverkades i slutet av gallerkrigen (58–51 före Kristus), då Julius Caesar gjorde Gallien till en romersk provins. Britterna och gallerna hjälpte varandra att bekämpa det romerska hotet, så arkeologerna tror att den franske krigaren kan ha kommit till England för att dela med sig av taktiker och strategier.

En annan teori är att krigaren var en militär ledare för kung Commius, som regerade i Gallien och som tvingades fly till England med sina män år 51 före Kristus.

Huvudbonad med färgat hästhår

Gravens mest imponerande fynd är en stor, guldbeklädd huvudbonad som troligen har varit full av öglor av färgat hästhår. Den fick den 172 centimeter långa krigaren att göra en imponerande figur när han satt på sin häst.

Föremålen kommer att kunna beskådas på museet The Novium i Chichester från januari 2020.

Läs också:

Romarriket

Caesars blodsmynt ska kosta miljoner

3 minuter
Egyptier

Kleopatras liv var en enda lång maktkamp

3 minuter
Nytt nummer

Välkommen till Världens historia nr 2 / 2011

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj