Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En orange pärla, som egyptiska kvinnor använde för att smycka håret.

Kultur - Arkeologi

Vatten förvandlar egyptisk massgrav till gyttjebad

Arkeologer har funnit en unik massgrav från det gamla Egypten. Kraftiga översvämningar har räddat den från gravplundrare, men utgrävningsarbetet måste ske i midjehögt vatten.

En grav i närheten av ett stenbrott vid Nilen har visat sig innehålla kvarlevorna av 50–60 personer från det gamla Egypten. Graven hittades för två år sedan, men vatten väller in från en naturlig källa, och det har gjort att utgrävningarna dragit ut på tiden.

Med hjälp av pumpar kan arkeologerna hålla vattennivån nere, men det är en kamp att hitta någonting i lervällingen, som bland annat måste silas.

Sarkofager för spädbarn

”Vi står så att säga i en soppa av mänskliga kvarlevor. Man ser ingenting i vattnet, så allting måste göras med händerna”, förklarar arkeologen John Ward för Live Science.

Graven befinner sig fem meter under marken, och trots alla försvårande omständigheter har arkeologerna funnit att den härrör från cirka år 1500 före Kristus. I utgrävningen har de bland annat funnit tre sarkofager för barn.

Massgraven är ett mysterium

Alla andra gamla gravar i området har utsatts för gravplundrare, så denna är unik och kan vara ett viktigt vittnesbörd om vanliga egyptiers liv.

De begravda männen har sannolikt varit arbetare i stenbrottet och begravits med sina fruar och barn. Det är dock fortfarande ett mysterium varför så många har begravits tillsammans, eftersom egyptiska massgravar är väldigt ovanliga.

En orange pärla, som egyptiska kvinnor använde för att smycka håret.

Läs också:

Java homo erectus utgrävning
Arkeologi

Tidig människoart överlevde på ö i 1,4 miljoner år

1 minut
Arkeologi

Män höll varandras händer i graven

2 minuter
Arkeologi

Ovanlig egyptisk massgrav tyder på inbördeskrig

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj