Världens största guldskatt hittad

En guldskatt värd 100 000 000 000 kronor har hittats under ett gammalt tempel i Indien, meddelar tidningarna.

Här i Padmanabhaswamy-templet i den sydindiska delstaten Kerala har myndigheterna hittat en stor skatt.

Tills helt nyligen var Sri Padmanabhaswamy-templet i den sydindiska delstaten Kerala obevakat.

Ett fantastiskt fynd har dock ändrat på detta. Myndigheterna i Kerala meddelade i går att man i templet hittat en stor historisk skatt bestående av guld, juveler och statyer till ett värde som sannolikt rör sig omkring 100 miljarder kronor.

Nu har bevakningen omkring det gamla templet därför plötsligt skärpts.

Kan inte komma genom järnvägg

Hittills har man bakom templets murar hittat fem valv besatta med guld, silver och ädelstenar.

Ett sjätte valv har också upptäckts i templet, och arkeologerna har lyckats ta sig igenom den dörr som skyddar den.

Bakom dörren finns det emellertid en järnvägg, och nu funderar arkeologerna på hur de skall komma igenom skyddet runt det sista, kostbara valvet.

“Det finns tekniska problem med att öppna till det sjätte valvet.

Vi diskuterar alla möjligheter under ett möte på fredag”, säger en pensionerad domare, N M Kishnan, som leder den sju man starka panel som Keralas högsta domstol utsett till att leda undersökningarna. Enligt templets loggböcker har valvet inte öppnats på 136 år.

En kungafamiljs gamla skatt

Den nästan ovärderliga skatten har hittats efter det att efter att Keralas högsta domstol har gett order om att templet skulle undersökas. Templet byggdes på 1500-talet.

Fram tills nu har det tillhört ättlingarna till Travancores kungafamilj, som betraktar sig som tjänare till Padmanabhaswamy-guden, som är en inkarnation av hinduguden Vishnu.

Man antar att skatten som nu hittats för länge sedan placerats i det heliga templet av Travancorefamiljen.

Keralas högsta domstol har emellertid gett order om att templet skall genomsökas efter värdeföremål. Ordern kom efter att Travancorefamijen beskyllts för att låta templet förfalla.

Ovisst vad som händer med skatten

Nu går debattens vågor höga om vad som skall ske med den enorma skatten, vars värde är större än budgeterna i delstaterna Delhi, Jharkhand och Uttarakhand tillsammans.

Om Kerala får tillstånd att använda skatten, kommer staten att kunna täcka sina kostnader för utbildning i två och ett halvt år, skriver tidningen "Times of India".

Skatten har skänkts till templet av lärjungar och troende. Den tillhör templet. Enligt en talesman för Keralas minister Oommen Chandy kommer den relativt välsituerade staten Kerala inte att försöka lägga beslag på den.

“Skatten har skänkts till templet av lärjungar och troende. Den tillhör templet. Staten har inte något med den att göra”, säger talesmannen P T Chacko.

Det är Indiens högsta domstol som skall ta ställning till, vad som skall ske med skatten. Det görs när hela skatten har hämtats ut ur templet och blivit slutgiltigt värderad.