Laboratory of Physical Anthropology, Kyoto University

Världens äldsta hajoffer funnet

Forskare har grävt ut världens äldsta offer för en hajattack – och han hade mött ett grymt öde.

Det är inte bara i dag som hajar är fruktade av simmare runt om i världen. För omkring 3 000 år sedan attackerades och dödades en japansk fiskare av en stor haj.

Det kan forskare vid Max Planck-institutet för vetenskapen om människans historia i Jena i Tyskland konstatera. De har undersökt mannens skelett, som hittades i ett jordlager fullt med musselskal.

På skelettet finns 790 märken efter hajtänder: Små v-formade hugg i benen, där hajen bitit. Dessutom saknas höger ben och vänster hand.

Undersökningar visar att fiskaren dog någon gång mellan år 1370 och 1010 före Kristus, vilket gör honom till det äldsta bekräftade offret för en hajattack i människans historia.

Forskarna har med rött markerat de nästan 800 skador som hajen åsamkade sitt offer.

© Laboratory of Physical Anthropology, Kyoto University

Hajen åt hans ben

”I bäckenpartiet finns det tandmärken i det område där han miste höger ben”, förklarar forskarna i sin rapport om fiskaren.

”De flesta av de större bitmärkena finns på underkroppen, och det antyder att fiskaren sannolikt befann sig på djupt vatten och möjligen simmade, när han attackerades”, säger forskarna.

Mannen försökte enligt forskarna försvara sig:

”Den saknade vänsterhanden kan bäst förklaras som en avvärjningsskada, när han försökt försvara sig mot ett angrepp underifrån.”

Den japanske fiskaren dog sannolikt av blodförlust efter bara några minuter.

VIDEO – Upplev världens värsta hajattack efter sänkningen av kryssaren USS Indianapolis 1945: