Välsmakande fynd: Odödlig kaka kvarlämnad av polarexpedition

En grupp arkeologer blev något förvånade när de hittade en över hundra år gammal kaka – som till på köpet var i riktigt gott skick.

Så här ser en odödlig kaka ut. Ingen har dock satt tänderna i den än.

© Antarctic Heritage Trust

Engelsmännen har en lång tradition av att äta fruktkakor, och på många håll berättas det om kakor som har gått i arv i generationer. Om kakorna förvaras rätt sägs hållbarheten vara mycket lång.

Ett nytt fynd på Antarktis visar att det ligger något i det påståendet. I en liten plåtburk har en forskargrupp från Antarctic Heritage Trust hittat en intakt fruktkaka från den populära engelska tillverkaren Huntley & Palmers.

Kakan i plåtburken.

© Antarctic Heritage Trust

Kvarlämnad av polarexpedition

Forskargruppen har grävt ut omkring 1 500 artefakter i området Kap Adare sedan år 2016, och nu har de alltså hittat den gamla fruktkakan.

Den återfanns på en hylla i en hydda som besöktes av den brittiske kaptenen Robert Falcon Scotts Terra Nova-expedition år 1911, och forskarna tror att det är just den expeditionen som har lämnat efter sig kakan.

Ingen kom tillbaka levande från expeditionen, men fruktkakan som de lämnade kvar överlevde.

© Granger/Polfoto

Fruktkakor används fortfarande

Lizzie Meek på Antarctic Heritage Trust säger att det är rimligt att ha med sig en fruktkaka på en polarexpedition.

”Kakan var idealisk färdkost. Den innehåller mycket energi, vilket gör den perfekt för en Antarktisexpedition. Även på moderna expeditioner brukar man ta med sig fruktkakor.”

Om de har vågat sig på att smaka den 106 år gamla fruktkakan förtäljer dock inte historien.