Archaeological Institute of Kashihara
Demonsvärd

Vad var ett demonsvärd?

Under utgrävningen av en gravhög i Japan tappade arkeologerna hakan, när ett nästan 2,5 meter långt svärd dök upp ur jorden. Vapnet var inte avsett för dödliga fiender.

Under arbetet med att gräva ut en gravhög från 300-talet öster om Osaka gjorde japanska arkeologer i december 2022 en ”unik och spännande" upptäckt: begravt i ett tjockt lager lera låg ett så kallat demonsvärd.

Det 2,37 meter långa vapnet är det största som någonsin hittats i Sydostasien och är enligt forskarna för stort för att användas i strid – åtminstone i det här livet. Svärdet har en lätt vågig klinga och har nog snarare haft stor rituell betydelse och var avsett att skydda sin ägare i döden.

Enligt japansk tro skulle oni (demoner) och yurei (spöken) försöka ta över den dödes själ under resan till nästa liv, och den döde skulle kunna använda det enorma demonsvärdet för att bekämpa mörkrets makter.

Tillsammans med svärdet låg en stor bronsspegel – ett redskap som även det ansågs kunna skydda mot onda andar.

Japansk bronsspegel

Bronsspegeln är formad som en sköld och är den största som hittats i Japan.

© Archaeological Institute of Kashihara

Jättegrav innehöll viktig person

Svärdet hittades i en kofun – en japansk gravhög. De största sådana gravhögarna användes för att begrava viktiga personer i 200–500-talets Japan.

Den kofun som demonsvärdet hittades i har en diameter av 109 meter, vilket troligen innebär att den tillhört en medlem av den politiska eliten i Japan. Eftersom ett demonsvärd var oerhört dyrt att tillverka måste ägaren ha varit både mycket mäktig och förmögen. Det är mycket möjligt att han var en lokal härskare eller någon med nära band till kejsaren.

Arkeologer har grävt ut gravhögen sedan 2018 och har tidigare funnit en cirka fem meter lång kista. De hoppas nu att undersökningar av kistan ska kunna avslöja mer om demonsvärdets ägare.

Demonsvärd

Det 2,37 meter långa svärdet är inbakat i jord och lera och ska genomgå en restaurering, innan det kan ställas ut.

© Archaeological Institute of Kashihara