Vackra sarkofager funna i Egypten

Egyptiska myndigheter har publicerat resultatet av ett stort ­utgrävningsarbete nära Konungarnas dal.

Mer än 300 kubikmeter grus avlägsnades från ett av rummen för att frilägga sarkofagen.

© Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix

Många månaders utgrävningsarbete nära Egyptens gamla regeringsstad Thebe har resulterat i imponerade fynd. Bland annat har två sarkofager dykt upp i den enorma grav som har beteckningen ”TT33”.

Graven är med sina 330 meter långa korridorer större än många faraogravar. De nyfunna sarkofagerna härrör från artonde dynastin (1550–1292 f.Kr.) – en egyptisk brytningstid med både den kvinnliga faraon Hatschepsut och kättarkungen Akhenaton.

Den ena sarkofagen öppnades i pressens närvaro. Till de församlade journalisternas glädje dök en välbevarad mumie upp, när locket lyftes. Undersökningar har visat att det rör sig om en kvinna, som sannolikt hette Pouya.

Ämbetsmän låg mellan farao och drottningen

TT33 är en del av det stora gravkomplexet El-Assasif, som ligger mellan Konungarnas dal och Drottningarnas dal. Medan dessa var förbehållna faraoner respektive drottningar, användes El-Assasif nära Luxor (Thebe) för att begrava högt uppsatta ämbetspersoner. Kvinnan var därför sannolikt hustru i en familj med nära band till farao.

I en annan grav i El-Assasif-komplexet har de egyptiska arkeologerna funnit ännu en sarkofag, som är snidad i svart trä och belagd med guld. Hiero­glyfer i gravkammaren identifierade den döde som översteprästen Thaw-Inkhet-If.

Mängder av gravstatyetter hittade

Man har även hittat mer än tusen små gravstatyetter och åtskilliga masker i det enorma gravkomplexet. Nu ska mumierna undersökas på laboratorium med bland annat röntgen för att avslöja mer om deras liv och död.