Yukon Government

Ursprungsamerikaner strök bäversekret på sina pilar

En 6 000 år gammal pil ger kanadensiska arkeologer huvudbry. Ursprungsamerikanerna hade smort den med sekret från bäverns stjärt.

I takt med att isen smälter i Kanadas Yukonregion dyker alltfler fornfynd upp ur glaciärerna. År 2018 hittade arkeologer en kastpil som för 6 000 år sedan användes av ursprungsamerikanernas förfäder.

Nu har experter vid Canadian Conservation Institute i Ottawa undersökt pilen, och på flera ställen hittade de en klibbig röd-gul substans, som till en början inte gick att identifiera.

Först trodde experterna att jägarna hade smort röd ockra på pilen för att dekorera den. Men närmare analyser avslöjade att den klibbiga massan var bävergäll – ett sekret som bävrar utsöndrar från två små analkörtlar.

Pilen hittades 2018 i nordvästra Kanada.

© Google Maps

Bävergäll var ett mirakelmedel

Bävergäll har under historiens lopp betraktats som lite av ett mirakelmedel. Det har påståtts kunna bota allt från magont till gikt, och för den som behövde hjälp under älskogsakten kunde sekretet även användas som ett slags Viagra.

Varför pilen smorts med bävergäll är oklart. Forskarna tror att syftet kan ha varit att förstärka pilen, som bestod av tre sammanfogade, raka björkkvistar. Ursprungsamerikanerna hade strukit bävergäll på fogarna.

Forskarna vill emellertid inte utesluta att sekretet kan ha haft en religiös betydelse eller att det helt enkelt varit avsett som dekoration.