Underjordiskt palats överlevde Islamiska statens förstörelse

Terrorgruppen Islamiska staten missade ett underjordiskt palats fyllt med arkeologiska skatter, när de sprängde en helig grav i luften i den irakiska staden Mosul.

Så såg Yunus gravplats ut innan Islamiska staten sprängde den.

© Wikipedia

År 2014 sprängde IS en helgedom i luften i den irakiska staden Mosul. Helgedomen ansågs vara graven för profeten Yunus, som i Bibeln uppträder som Jona.

Efteråt grävde IS tunnlar under graven i jakten på värdeföremål.

Man missade emellertid en sak: Ett underjordiskt, orört palats från år 600 före Kristus.

Ett fantastiskt fynd

Nu, när den irakiska armén åter har kontroll över Mosul, har arkeologer kommit till staden för att undersöka de ruiner som Islamiska staten lämnat efter sig.

Där har de hittat det imponerande palatset under Yunus skändade grav.

”Jag har aldrig sett något liknande”, säger professor Eleanor Robson, ordförande för Brittiska institutet för irakiska studier till the Telegraph.

"Det rör sig om tillhuggen sten i enorma storlekar, och det är mycket mer än vi förväntade oss att hitta. Så Islamiska statens förstörelse har faktiskt lett oss till ett fantastiskt fynd", säger hon.

I palatset har man hittat mängder av arkeologiska skatter – bland annat en marmorinskription tillhörande Assarhaddon, som var kung under det assyriska imperiet och är känd för att ha återuppbyggt Babylon.

Tidigare utgrävningar utan resultat

Området under Yunus grav har undersökts flera gånger:

År 1852 stod den osmanske guvernören i Mosul för en utgrävning, och det irakiska departementet för fornminnen undersökte platsen på 1950-talet.

Ingen kom emellertid så långt som Islamiska staten gjorde.

Palatset och de föremål som finns i det kan nu lära arkeologerna mer om Assyrien.