126th Territorial Defence

Ukrainsk skyttegrav var full av historiska föremål

Ukrainska soldater kan mer än att bara försvara sig mot ryssar – de är även överraskande duktiga på arkeologi.

Soldater från det ukrainska försvarets 126:e brigad var i färd med att gräva skyttegravar utanför kuststaden Odessa i södra Ukraina, när de gjorde ett överraskande fynd: upp ur jorden dök först rester av keramik och sedan hela krukor – så kallade amforor – upp.

Soldaterna insåg snabbt att det inte rörde sig om avfall från den lokala byn utan om historiska föremål, som krävde varsam behandling. Soldaterna grävde försiktigt vidare och avtäckte flera otroligt välbevarade amforor.

Den ukrainska journalisten Yana Suporovska skrev om fyndet:

”Amfororna har redan överlämnats till museet, vi är inte ryssar – vi bevarar vår historia”.

Amfororna härrör från antiken, som varade från cirka 750 före Kristus till omkring år 500 efter.

© 126th Territorial Defence

Fraktade vin och olja till Ukraina

Det har ännu inte varit möjligt för arkeologer att undersöka amfororna närmare, men enligt museet i Odessa rör det sig troligen om amforor från 300- eller 400-talet efter Kristus.

Amforor var antikens vanligaste emballage, som användes för att förvara allt från vin till olivolja och fisksås. Grekiska köpmän fraktade sina dyrbara varor väl skyddade i amforor till grekiska kolonier på Svarta havets norra kust, där Odessa i dag ligger.

När omständigheterna tillåter det ska området där skyttegravarna grävdes undersökas närmare av arkeologer. Förhoppningen är att hitta fler välbevarade fynd från antiken.