Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tuggummit användes som lim, men kan även ha tuggats för att det hade en behaglig smak av kåda.

Kultur - Arkeologi

Tuggummi från stenåldern innehöll ­Skandinaviens äldsta DNA

För tiotusen år sedan bosatte de första människorna sig i Skandinavien. Nu har svenska forskare kommit närmare förfäderna genom att isolera deras DNA i tuggade barkbitar.

För mer än tiotusen år sedan tuggade svenskar på klibbig beck, som var en restprodukt från tjära gjord av björkbark, och använde det som lim i sina verktyg. Tre sådana bitar har forskare vid Stockholms universitet nu ­undersökt och funnit spår av DNA.

Tuggummi har enorm potential

Bitarna kommer från fyndplatsen Huseby Kiev på västkusten och hittades i början av 1990-talet.

Då kunde de inte DNA-analyseras, men ny datorteknik och rättsmedicinska metoder har gjort det möjligt att hitta genetiskt material från tre individer: två kvinnor och en man. Det finns endast ett DNA-spår per stycke, vilket tyder på att stenåldersmänniskorna inte delade sitt tuggbeck med varandra.

”DNA från stenålderstuggummi har enorm potential för att spåra människors upphov och migration”, säger Per Persson från kulturhistoriska museet i Oslo, som hjälpt till med undersökningarna.

Svenskt DNA har rötter i Västeuropa

I regel spåras stenålders-DNA i ben, men fynden är mycket begränsade i Skandinavien. Resultaten tyder på att stenåldersmänniskan i Sverige genetiskt har mer gemensamt med västeuropeiska jägare och samlare än med östeuropeiska.

Verktyg hittade i Huseby Kiev var dock tillverkade efter rysk förebild. Forskarna tror därför att Sverige under stenåldern kan ha befolkats av människor från både väst och öst.

Läs också:

Arkeologi

Isen avslöjar det förflutna

25 minuter
Arkeologi

Ismumien Ötzi håller hårt i sina hemligheter

14 minuter
sahara fisk
Arkeologi

Tusentals urgamla fiskben i Sahara förvånar forskarna

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj