”Trollkvinnas” skrin återfunnet i Pompeji

Skrinet är fullt av små amuletter som skulle ge fruktbarhet och skydda mot olyckor. Ägaren var troligen en slavinna.

De över 100 små amuletterna, figurinerna och smyckena låg ursprungligen i ett träskrin, som nu har ruttnat bort.

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

En enastående samling av över 100 småfigurer och amuletter har grävts ut i den romerska staden Pompeji.

Föremålen hittades i resterna av ett litet träskrin, som enligt Pompejis arkeologiska chef Massimo Osanna kan vara ”en trollkvinnas skattskrin”.

Det ovanliga fyndet gjordes i en patriciervilla, fast i den del av huset som beboddes av slavar.

Ägaren kan ha varit en slavinna

Enligt Osanna har de många små amuletterna och figurinerna tillverkats av bland annat bärnsten, lera och diverse ädelstenar.

Men eftersom inga av dem är av guld, som välbärgade romare värdesatte allra högst, tror forskarna att samlingen kan ha tillhört en av husets kvinnliga slavar.

”Det är vardagsföremål från en kvinnas värld, vilket gör dem helt extraordinära. De berättar mikrohistorier om stadens invånare, som försökte fly undan vulkanutbrottet”, säger Osanna till nyhetsbyrån Ansa.

Trollskrin

Enligt romersk vidskepelse kunde många av figurinerna i skrinet förbättra fruktbarheten och bringa lycka.

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

Amuletter skulle garantera fruktbarhet

I samma villa hittade arkeologerna i fjol de jordiska kvarlevorna av tio personer, däribland kvinnor och barn som tagit sin tillflykt till ett av villans sovrum när vulkanen Vesuvius spydde ur sig glödhet aska och pimpsten över staden.

Experterna tror att föremålen kan ha tillhört en av kvinnorna och att amuletterna har använts vid ritualer som bland annat skulle garantera kvinnors fruktbarhet och förhindra olyckor i samband med födslar.

Arkeologerna har nu påbörjat DNA-undersökningar som kan visa hur släktskapet mellan de tio offren såg ut och eventuellt även kasta ljus över varifrån i världen de kom.