Världens bäst bevarade mosslik kan nu för första gången beskådas i helfigur. Museum Silkeborg i Danmark har nämligen med anledning av 70-årsjubileet för upptäckten av Tollundmannen fått nederländska experter på rekonstruktion att väcka liv i mossmannen – ända ner till detaljer som hans fotvårtor. Resultatet är imponerande – och överraskande.
”Faktum är ju att även om han i montern ser ut som om han skulle kunna vakna vilket ögonblick som helst, så såg han annorlunda ut när han levde”, säger en entusiastisk Ole Nielsen.

Tollundmannen hängdes omkring år 400 f.Kr. År 1950 fann torvgrävare hans välbevarade lik i mossområdet Bjældskovdal nära Silkeborg.
Han är direktör för Museum Silkeborg och har följt rekonstruktionsprocessen från början. Även han blev emellertid förbluffad, när ögonen i sluttampen på rekonstruktionen sattes in i modellen.
”Då var det precis som om han tändes. Jag tänkte att han mycket väl skulle kunna ha varit en vänlig granne.”
Bakom rekonstruktionen står de berömda bröderna Kennis, som i sin studio i Nederländerna har stått bakom rekonstruktionerna av bland annat ismannen Ötzi och hominiden Lucy. Arbetet har underlättats av att Tollundmannen är så välbevarad.
”Vi kan till och med se vilka rynkor han har haft i ansiktet”, förklarar Ole Nielsen.
Färgen på ögonen är emellertid en ren gissning: ”Han kan lika gärna ha haft bruna ögon”, medger Ole Nielsen.
Enligt museidirektören är något av det som har fascinerat honom mest modellens extremt levande detaljer:
”Jag är oerhört imponerad av den levande huden med kroppsbehåring och allt. Ansiktsuttrycket är också fantastiskt livfullt. Och så är det ju första gången vi faktiskt ser hans tänder.”

Tollundmannen är berömd framför allt för sitt extremt välbevarade ansikte, där man kan se minsta rynka.
Tollundmannen var i stort sett naken, när han för cirka 2 400 år sedan lades i mossen i Bjældskovdal utanför Silkeborg. Runt midjan hade han ett bälte och på huvudet en hätta – inget annat. Därför var personalen på Museum Silkeborg tvungna att slå sig ihop med experter på Danmarks Nationalmuseum för att välja kläder åt mossmannen.
”Till min stora överraskning visade det sig att den mest sannolika klädseln vore något slags stor filt, som lindats om kroppen. Dåtidens textilier lämpade sig helt enkelt inte för att klippa i eller sys ihop. Därför är han klädd i ett stycke ylletyg, som lindats runt kroppen på honom”, förklarar Ole Nielsen.
Utanpå ylletyget har Tollundmannen fått en skinnkåpa, som matchar hans hätta och som var typisk för tidig järnålder.
Ole Nielsen bedömer att rekonstruktionen är till 80–90 procent korrekt. Men det betyder inte att framtida undersökningar av Tollundmannen inte kommer att avslöja helt nya detaljer om den gåtfulla mossmannen.
”Därför är jag nästan säker på att det här inte är den sista rekonstruktionen som världen kommer att få se. Men jag tror att det blir den sista jag är involverad i.”