Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tjugo mystiska gropar hittade vid Stonehenges stenåldersgranne

Forskare i England har hittat spår efter en enorm konstruktion från stenåldern som hittills har passerat obemärkt.

Shutterstock

De brittiska arkeologerna, som ingår i forskningsprojektet Stonehenge Hidden Landscapes Project, har gjort ett uppseendeväckande fynd.

Några kilometer från Stonehenge (uppfört cirka år 2500 före Kristus) hittade en engelsk arkeolog år 1810 ett annat monument från stenåldern, Durrington Walls. Nu har arkeologerna hittat tjugo enorma gropar som omger det forntida monumentet.

Gigantiska gropar döljer hemligheter

Forskare i Storbritannien har hittat en cirkel av stora gropar runt en stenåldersstad.

Stonehenge Hidden Landscapes Project

Storstad på stenåldern

Arkeologerna tror att stenåldersstaden Durrington Walls (cirka 2800–2100 före Kristus) under en period kan ha varit störst i Nordeuropa. Staden, som hade närmare tusen hus, var hem för cirka fyratusen invånare.

Stonehenge Hidden Landscapes Project

Groparna är enorma

Var och en av de minst tjugo groparna (röda prickar) är tio meter i diameter och fem meter djupa. Forskarna tror att groparna fyllde en ceremoniell eller religiös funktion.

Stonehenge Hidden Landscapes Project

Stonehenge ligger inte långt bort

Bara ett par kilometer från de nyligen upptäckta jättegroparna ligger Stonehenge. Det världsberömda monumentet är dock betydligt mindre än den enorma anläggning som forskarna har hittat runt stenåldersstaden Durrington Walls (2800–2100 före Kristus).

Stonehenge Hidden Landscapes Project

Groparna är tio meter i diameter och fem meter djupa. Benfragment som hittats i dem visar att de grävdes vid samma tid som Durrington Walls uppfördes.

På stenåldern var Durrington Walls en av Nordeuropas största städer. Först trodde forskarna att det rörde sig om vattenhål som grävts av lokalbefolkningen för att de skulle ha vatten till sina husdjur.

När det gick upp för arkeologerna att groparna tillsammans bildade en cirkel med en diameter på två kilometer, med Durrington Walls i mitten, började de emellertid arbeta utifrån en ny tes.

Nu tror arkeologerna att de stora groparna ska betraktas som någon sorts religiös och ceremoniell markering.

Arkeologerna har tagit jordprover från de cirka fyratusenfemhundra år gamla groparna.

© Stonehenge Hidden Landscapes Project

  • Groparna är nästan borta

    Stenåldersgroparna syns i dag bara som små fördjupningar i landskapet, eftersom de under de senaste dryga fyratusen åren sakta har fyllts igen med jord.

  • Radar och magnetism

    Arkeologerna har använt georadar samt en så kallad magnetometer, en apparat som mäter magnetiska variationer, för att hitta och kartlägga groparna.

”Om det förekom många religiösa fester, både med och utan offer, i Durrington, så visar den här cirkeln kanske gränsen för hur långt framför prästerna husdjuren fick röra sig”, säger professor Richard Bates vid University of St Andrews i Skottland.

Bates och de övriga forskarna som ligger bakom studien påpekar emellertid att det inte går att utesluta att groparna även fungerade som en uppsamlingsplats för vatten.

Forskarna vet inte hur lokalbefolkningen visste hur de skulle placera groparna för att skapa den cirkulära formen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj