I ett litet område av tidigare outforskad öken i provinsen Duqm i Oman har en grupp tjeckiska arkeologer gjort spektakulära fynd.
I sanden har de hittat resterna av 2 000 år gamla stencirklar, så kallade triliter, som ofta jämförs med Stonehenge i England.
För att datera stensättningarna har arkeologerna tagit hjälp av Tjeckiens vetenskapsakademi.
”Vi använder kol-fjorton-datering och kosmogen nuklid-datering i samarbete med institutet för kärnfysik”, berättar arkeologen Roman Garba vid Tjeckiens vetenskapsakademi.
Den nya metoden mäter isotoper från kosmisk strålning i stenarna, vilket gör det möjligt att datera dem med relativt hög precision. De mystiska triliterna är en knapp meter höga och har staplats som små pyramider. Syftet med dem är fortfarande ett mysterium för arkeologerna.

I öknen har arkeologerna hittat en 7 000 år gammal grav som är betydligt äldre än någon annan i området.
Grav väcker entusiasm
Begravda i sanden har de emellertid hittat mer än bara stencirklar. Arkeologerna har också grävt ut en 7 000 år gammal grav, den äldsta någonsin i området.
”Det vi har hittat här är unikt för hela södra Arabiska halvön”, säger Alžběta Danielisová vid Arkeologiska institutet i Prag. ”I den här regionen har det inte hittats någon grav från bronsålder eller tidigare.”
Som om det inte vore nog har arkeologerna även hittat rester av yxor, som de tror är 300 000 år gamla och kommer från några av de första människorna som migrerade ut ur Afrika.
Utgrävningarna i Oman, som fortfarande pågår, kommer troligen att bjuda på många enastående fynd under de närmaste åren.

Arkeologerna har hittat uppemot 300 000 år gamla stenredskap och stenar med inhuggningar, som visar att öknen en gång i tiden var bebodd.