Martin Mejia/AP/Ritzau Scanpix
Mumie Peru

Studenter hittar mumie på soptipp

Arkeologiska skatter kan ligga begravda på de mest oväntade ställen. På en soptipp i Lima har en grupp peruanska arkeologistuderande hittat en mumie som mötte ett grymt öde för 3 000 år sedan.

Arkeologistuderande vid Universidad Nacional Mayor de San Marcos i Lima i Peru har gjort en upptäckt långt utöver det vanliga på en av stadens soptippar.

Efter att ha avlägsnat omkring åtta ton sopor grävde studenterna fram en stor hårtofs, som visade sig sitta på kvarlevorna av en mumifierad man.

Enligt arkeologerna tillhör den döde manchaykulturen, som fanns i området kring dagens Lima under perioden 1500–1000 f.Kr.

Mumien var svept i tyg av bomull och växtfibrer och var begravd i ruinerna av en U-formad byggnad, som också låg gömd under soporna.

Manchaykulturen var känd just för att bygga U-formade tempel vända mot soluppgången.

VIDEO: Se utgrävningen av mumien

Video

Mumien var ett offer till gudarna

Under uppförandet av sina tempel utförde manchaykulturens människor otaliga religiösa ceremonier, då de bland annat offrade till gudarna för att de skulle skydda den nya byggnaden mot jordskalv, översvämningar och andra naturkatastrofer.

I regel erbjöd de mat, dryck, ädelstenar och värdefulla metaller till gudarna, men ibland offrade prästerna även människor.

Enligt arkeologen Miguel Aguilar, som har deltagit i utgrävningen, var den mumifierade mannen från soptippen begravd på ett sätt som antyder att han ”offrats under den sista fasen av uppförandet av templet” för omkring 3 000 år sedan.

I mannens grav hittades även rester av växtfrön, majs, kokablad och snäckskal, och forskarna hoppas att närmare undersökningar av graven ska kunna berätta mer om manchaykulturens ritualer.