Strontium: Naturens GPS skriver om historien
Analyser av grundämnet strontium i tänder och hår har revolutionerat synen på bronsåldern. Strontium ger vetenskapen möjlighet att zooma in på enskilda personers livshistoria, och forskarna har bara börjat.

Professor Karin Frei har med hjälp av strontiumanalyser tvingat forskarna att skriva om historieböckerna.
En sommardag år 1370 före Kristus begravs en ung kvinna på omkring 17 år i södra Jylland i Danmark, där staden Egtved ligger i dag.
Där bor en av dansk bronsålders betydelsefulla släkter. Begravningen är pompös: Kvinnan läggs till vila på en bädd av koskinn i en kista huggen av en hel ekstam.
Hon är iklädd en yllekjol, och runt midjan bär hon ett yllebälte med ett bronsspänne, som blänker som solen.
Vid kvinnans huvud ställer de efterlevande en näverask med brända kvarlevor av ett barn och vid hennes fötter en näverhink med öl. Smycken och en kam följer henne också i graven.
De sörjande täcker liket med ett tyg, och som en sista gest lägger de en blommande röllika hos den döda.
Därefter påbörjas arbetet med att inkapsla kistan i en gravhög av torv. Högen är elitens privilegium – en symbol för makt, rikedom och status.
När graven hittades 1921 upphöjdes den så kallade Egtvedflickan till en nationalklenod. Alla utgick från att hon var dansk. De hade fel.
Grundämne skvallrar om hemvist
På Danmarks nationalmuseum i Köpenhamn sitter kvinnan som med hjälp av en av arkeologins nyaste tekniker drog fram sanningen om Egtvedflickan ur historiens mörker.
Professor Karin Margarita Frei är en av Europas främsta experter på så kallad strontiumanalys, som kan avslöja djur- och människoskeletts historia.
”Strontiumisotopanalys används som en uteslutningsmetod, som kan användas för att slå fast var personer inte har levt”, understryker Karin Frei, när VÄRLDENS HISTORIA träffar henne på arbetsplatsen i nationalmuseets laboratorier.
Frei är expert på så kallad arkeometri, ett tvärvetenskapligt forskningsfält som kombinerar arkeologi och naturvetenskap.
På hennes kontor hänger planscher som visar strontiumnivåerna i Danmark och Storbritannien – de länder där forskarna är längst framme med tekniken.
Med hjälp av strontiumisotopanalys kunde Karin Frei och hennes internationella forskargrupp bevisa att Egtvedflickan inte har vuxit upp i Danmark, eftersom hennes så kallade strontiumisotop-signatur inte motsvarar intervallet av strontium i Danmarks underjord.
Analysen kan även användas för att runt Egtved rita en radie, som i söder och väster skär genom mellersta Tyskland och England, i norr och öster genom Östersjön och Sydsverige.
Egtvedflickan kommer från en plats utanför den radien, men exakt var kan analysen inte svara på. Det får andra vetenskaper avgöra.