Stort danskt krigsskepp funnet i Kattegatt

En pinsam förlisning år 1780 innebar att det danska linjeskeppet Printz Friderichs öde hölls hemligt i åratal. Nu har en grupp erfarna dykare äntligen lokaliserat det.

Denna mycket detaljerade modell av Printz Friderich har tagit tio år att bygga.

Efter att ha sökt i mer än tio år har dykarna, som kallar sig ”Undervattensgruppen” funnit resterna av det förlista linjeskeppet Printz Friderich. Skeppet var den danska flottans stolthet i slutet av 1700-talet, men gick på ett grund utanför ön Læsø den 29 September 1780. Det sjönk under de tre följande dagarna.

Tack vare en omfattande räddningsoperation miste endast sex eller åtta av de totalt 667 besättningsmedlemmarna livet. Förlisningen hölls hemlig, eftersom fartyget med sina sjuttio kanoner representerade ungefär fem procent av den danska flottstyrkan, och amiralitetet ville inte att bland annat England skulle få nys om den stora förlusten.

En dröm som går i uppfyllelse

Efter mer än tvåhundra dyk och efter att ha sökt igenom 104 kvadratkilometer av havsbottnen i Kattegatt med sonar och magnetisk mätutrustning har det 52 meter långa skeppet nu hittats. För de danska dykarna är det en dröm som gått i uppfyllelse:

”Det är jättestort. Jag har dykt i 45 år och har hittat både ubåtar och gamla segelfartyg, och detta är det största jag har upplevt, eftersom det har legat bortglömt på havsbottnen, och nu kommer historien upp till ytan”, säger Kim Schmidt från Undervattensgruppen.

Video

Ruvar på fler vapen

Vraket är illa åtgånget efter att ha legat i över tvåhundra år på havets botten, men gruppen tänker i samarbete med Læsø museum söka pengar för att bärga föremål från skeppet.

Dykarna har redan bärgat bland annat muskötkulor och värjhandtag i mässing, men under sanden ligger troligen kanoner och andra vapen.