Kvinnans grav, som hittades år 2017, har analyserats noga under två års tid. De båda gravarna av en keltisk krigare och en rik kvinna tyder på att det har funnits en tydlig överklass i området.

Kultur - Arkeologi

Storslagen grav från järnåldern tillhör mäktig keltisk kvinna

En keltisk kvinnas ovanligt vackra grav har hittats i Schweiz. Hon var troligen en av områdets mest inflytelserika personer.

Vid utgrävningen till en gymnastiksal till en skola i Zürich hittade en grupp schweiziska arkeologer år 2017 en keltisk kvinnas rikt utsmyckade grav. Efter två års studier med ny teknik kan arkeologerna nu ge en ovanligt detaljerad bild av den 2 200 år gamla kvinnans liv.

Kvinnan älskade honung

Analyser av kvinnans gravgåvor visar att hon dog någon gång mellan åren 200 och 250 före Kristus. Man har även gjort strontiumisotopanalyser av hennes ben, som visar att hon kom från trakten och troligen växte upp nära floden Limmat, som i dag rinner genom Zürich.

Kvinnan var cirka 40 år när hon dog och hennes ben visar inga tecken på hårt fysiskt arbete. Tandresterna visar däremot en hel del tecken på förruttnelse, vilket säger forskarna att hon gärna åt mat och dryck som sötats med honung.

Kvinnan lades till vila med ett stort antal smycken och andra gravgåvor, vilket tyder på att hon var rik och en kvinna med inflytande.

Romarna grundade inte Zürich

Zürich är känt för sina många fynd från medeltiden, men endast en annan järnåldersgrav har hittats i staden. Den innehöll en rik krigare begravd med svärd, sköld och lans.

Eftersom analyser av krigarens ben visar att även han dog omkring år 200 före Kristus och hans grav bara låg 80 meter från kvinnans, tänker arkeologerna att de två kanske kände varandra.

I många år trodde forskarna att Zürich grundades av romarna. Kvinnans grav är dock ännu ett bevis på att kelterna slog sig ner här hundratals år innan romarnas första bebyggelse, omkring år 15 före Kristus.

Läs också:

Purpursnegl
Arkeologi

Före alla andra: Liten ö framställde antikens dyraste färg

2 minuter
Arkeologi

MÄNNISKOOFFER: Bisarra skelett upptäckta av rörläggare

2 minuter
Arkeologi

Nytt fynd: Pestoffer födde dött foster i graven

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!