Storbritanniens Tutankhamun upptäckt bakom en Aldi

En liten kulle bakom en Aldi-butik visade sig innehålla en 1400 år gammal gravkammare fylld med överdådiga fynd. Arkeologerna är alldeles till sig av förtjusning.

Arkeologerna har omsorgsfullt grävt ut i åratal och undersökt fynden med hjälp av högteknologiska redskap.

Entusiastiska brittiska arkeologer har publicerat upptäckten av den kanske mest imponerande gravkammaren i England. Kammaren har daterats till perioden 575–605 efter Kristus och innehåller föremål importerade från hela världen.

Gravgåvor från hela världen

Graven upptäcktes år 2003, då den lilla kullen på en gräsmatta vid Aldi-butiken i Prittlewell (grevskapet Essex) inte såg ut som något speciellt. Arkeologer från Museum of London Archaeology (MOLA) kastade sig över uppgiften, och efter flera års utgrävningar står det klart att de har öppnat en grav tillhörande en anglosaxisk prins.

Kammaren hade under seklens lopp kollapsat, och jorden hade förstört det mesta av det organiska materialet. Men jorden såg även till att allt annat stod precis som när kammaren förseglades: omsorgsfullt arrangerade guldmynt, glas, och dryckesbägare importerade från Syrien.

Det fanns även rester av en lyra dekorerad med almandin – ädelsten troligen från Indien eller Sri Lanka.

”Detta är vår motsvarighet till Tutankhamuns grav”, säger Sophie Jackson, forskningschef hos MOLA.

Prins var kristen anglosaxare

Forskarna vet inte med säkerhet vem graven tillhör. Deras bästa hypotes är prins Saexa – bror till Saeberht, som regerade Essex från 604 till 616.

Saeberht är känd som den förste östengelske kungen som konverterade till kristendomen, och bland gravgåvorna finns det även spår efter den kristna tron: i kistan finns det bland annat guldkors där den dödes ansikte en gång har funnits.

Därmed är graven det tidigaste exemplet på en kunglig, kristen begravning i England.

Kung Aethelberht gav missionären Augustinus resurser för att bygga en stor kyrka i Canterbury.