Stentavlan hittades i något som arkeologerna tror var ett religiöst altare.

Stentavla beskriver uråldrigt monster

Arkeologer i Turkiet har funnit en stentavla skriven av en trollkarl för 2800 år sedan. Den beskriver hur ett monster som kan skapa eld ska fångas.

9 januari 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

En 2800 år gammal besvärjelse skriven på arameiska har hittats i södra Turkiet, där kungariket Sam'al en gång i tiden låg. Besvärjelsen skulle användas mot ett odjur, som i texten kallas en förtärare, som kunde skapa ”eld”. 

Text slår rekord

Enligt arkeologer från Chicago University är texten från år 850–800 före Kristus, vilket gör den till den äldsta arameiska text som någonsin hittats. 

Besvärjelsen ska ha skrivits av trollkarlen ”Rahim, son till Shadadan”, och den beskriver hur blodet från en förtärare ska användas för att bota dem som drabbats av dess ”eld”. Det framgår inte om blodet skulle drickas eller smörjas på kroppen. 

Monster var en skorpion 

Rahims besvärjelse är skriven på en behållare som tidigare har innehållit kosmetika. Utöver själva besvärjelsen finns det flera inristade illustrationer på behållaren. En av dem föreställer en skorpion, och arkeologerna tror därför att förtäraren var en skorpion – ordet ”eld” är en beskrivning av de smärtor ett stick av dess giftgadd åsamkar.

Södra Turkiet plågas än i dag av skorpioner. Några dagar efter fyndet av besvärjelsen drabbades en av utgrävarna av ett stick som krävde omedelbar vård. 

Väck det förflutna till liv med VÄRLDENS HISTORIA

Tycker du om att läsa de historier som du inte presenterades för på historielektionerna i skolan?

I varje nummer av VÄRLDENS HISTORIA dyker vi ned i de mer okända – och ibland obskyra – sidorna av världshistorien, och just nu har vi ett riktigt bra erbjudande till dig.

Få tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA till kampanjpris

Kanske är du intresserad av...