Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stentavlan hittades i något som arkeologerna tror var ett religiöst altare.

Kultur - Arkeologi

Stentavla beskriver uråldrigt monster

Arkeologer i Turkiet har funnit en stentavla skriven av en trollkarl för 2800 år sedan. Den beskriver hur ett monster som kan skapa eld ska fångas.

En 2800 år gammal besvärjelse skriven på arameiska har hittats i södra Turkiet, där kungariket Sam'al en gång i tiden låg. Besvärjelsen skulle användas mot ett odjur, som i texten kallas en förtärare, som kunde skapa ”eld”.

Text slår rekord

Enligt arkeologer från Chicago University är texten från år 850–800 före Kristus, vilket gör den till den äldsta arameiska text som någonsin hittats.

Besvärjelsen ska ha skrivits av trollkarlen ”Rahim, son till Shadadan”, och den beskriver hur blodet från en förtärare ska användas för att bota dem som drabbats av dess ”eld”. Det framgår inte om blodet skulle drickas eller smörjas på kroppen.

Monster var en skorpion

Rahims besvärjelse är skriven på en behållare som tidigare har innehållit kosmetika. Utöver själva besvärjelsen finns det flera inristade illustrationer på behållaren. En av dem föreställer en skorpion, och arkeologerna tror därför att förtäraren var en skorpion – ordet ”eld” är en beskrivning av de smärtor ett stick av dess giftgadd åsamkar.

Södra Turkiet plågas än i dag av skorpioner. Några dagar efter fyndet av besvärjelsen drabbades en av utgrävarna av ett stick som krävde omedelbar vård.

Läs också:

Kultur

Boken Lady Chatterleys älskare var för vågad för britterna

12 minuter
Hitler

Galleri: Se Hitlers målningar

3 minuter
Nordamerikanska indianer

21 fakta om indianer

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj