Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stentavlan tar upp både barnlöshet och skilsmässa.

© Turp, AB. et al. Gynecological Endocrinology, 2017
Kultur - Arkeologi

Stentavla avslöjar intima detaljer om äktenskap

Forskare har översatt ett över 4000 år gammalt äktenskapskontrakt, som dokumenterats på en stentavla. Det ställer särskilda krav på kvinnan i händelse av barnlöshet.

I tidskriften Gynecological Endocrinology har lingvister publicerat översättningen av en flera tusen år gammal stentavla, som har visat sig vara ett äktenskapskontrakt.

Stentavlan hittades nyligen i centrala Turkiet i ett område som länge har varit känt för sina arkeologiska fynd, och som från cirka år 2100 före Kristus till 1800 före Kristus utgjorde en rik handelskoloni till riket Assyrien, som låg i vår tids Irak.

Barnlöshet gav rätt till slavkvinna

Äktenskapskontraktet ingicks mellan en man vid namn Laqipum och en kvinna vid namn Hatala och undertecknades av fyra vittnen.

Av kontraktet framgår det att Laqipum inte fick ta fler hustrur, men att Hatala skulle köpa honom en slavkvinna, som han kunde få barn med, såvida deras eget äktenskap förblev barnlöst i två år.

Därmed är den lilla rödbruna stenen troligen den första källan i världen som tar upp frågan om barnlöshet, anser forskarna bakom översättningen.

Skilsmässa krävde kontant betalning

Av äktenskapskontraktet framgår det dessutom att båda parter kunde kräva skilsmässa. En begäran om det utlöste dock ett betalningskrav på ”5 minas” silver till den övergivna parten. Det motsvarar nästan 3,8 kilo silver.

Stentavlan kommer snart att ställas ut på Istanbuls arkeologiska museum i Turkiet.

Läs också:

Politik

Peterloo: Arbetarmöte slutade med blodig massaker

25 minuter
pius xii förintelsen vatikanen
Förintelsen

Vatikanens interna uppgifter: Judarna överdriver nazistiska massakrer

2 minuter
Vapen

Italienare uppfann automatgeväret

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj