Stentavla avslöjar intima detaljer om äktenskap

Forskare har översatt ett över 4000 år gammalt äktenskapskontrakt, som dokumenterats på en stentavla. Det ställer särskilda krav på kvinnan i händelse av barnlöshet.

Stentavlan tar upp både barnlöshet och skilsmässa.

© Turp, AB. et al. Gynecological Endocrinology, 2017

I tidskriften Gynecological Endocrinology har lingvister publicerat översättningen av en flera tusen år gammal stentavla, som har visat sig vara ett äktenskapskontrakt.

Stentavlan hittades nyligen i centrala Turkiet i ett område som länge har varit känt för sina arkeologiska fynd, och som från cirka år 2100 före Kristus till 1800 före Kristus utgjorde en rik handelskoloni till riket Assyrien, som låg i vår tids Irak.

Barnlöshet gav rätt till slavkvinna

Äktenskapskontraktet ingicks mellan en man vid namn Laqipum och en kvinna vid namn Hatala och undertecknades av fyra vittnen.

Av kontraktet framgår det att Laqipum inte fick ta fler hustrur, men att Hatala skulle köpa honom en slavkvinna, som han kunde få barn med, såvida deras eget äktenskap förblev barnlöst i två år.

Därmed är den lilla rödbruna stenen troligen den första källan i världen som tar upp frågan om barnlöshet, anser forskarna bakom översättningen.

Skilsmässa krävde kontant betalning

Av äktenskapskontraktet framgår det dessutom att båda parter kunde kräva skilsmässa. En begäran om det utlöste dock ett betalningskrav på ”5 minas” silver till den övergivna parten. Det motsvarar nästan 3,8 kilo silver.

Stentavlan kommer snart att ställas ut på Istanbuls arkeologiska museum i Turkiet.