Marja Ahola

Stenåldersjägare bar vänskapsringar

Ny teori: Trasiga smycken från stenåldern knäcktes med flit, tror finska forskare.

I stenåldersgravar på flera håll i Finland har arkeologer i årtionden hittat fragment av smycken. Arkeologerna har tidigare antagit att smyckena gick sönder i samband med begravningen.

En ny studie ifrågasätter emellertid den hypotesen. En grupp arkeologer och biologer vid universiteten i Helsingfors och Åbo tror att smyckena var trasiga redan när de placerades i gravarna för mer än 5 000 år sedan.

Enligt forskarlaget knäcktes smyckena av färggrann sten som diorit medvetet kort efter att de tillverkats. Ingående studier av brottlinjerna i de ringformade smyckena avslöjar att de sannolikt knäcktes i mindre bitar med flit, så att flera personer kunde dela på dem.

Stenåldersvännerna borrade hål i sina vänskapsringar, så att de gick att bära i ett band om halsen.

© Marja Ahola

Användes som vänskapsgåvor

Arkeologerna antar att de delade smyckena användes som gåvor under stenåldern. Två eller flera personer delade ett smycke mellan sig – på samma sätt som moderna vänskapssmycken.

Arkeologerna har bland annat funnit exempel på att delar av ett smycke låg i en grav i en by, medan de andra delarna hittades i en grav i grannbyn.

”Det har antagligen varit ett sätt att upprätthålla en förbindelse mellan de levande och den döda”, säger arkeologen Marja Ahola vid universitetet i Helsingfors.