I stenåldersgravar på flera håll i Finland har arkeologer i årtionden hittat fragment av smycken. Arkeologerna har tidigare antagit att smyckena gick sönder i samband med begravningen.
En ny studie ifrågasätter emellertid den hypotesen. En grupp arkeologer och biologer vid universiteten i Helsingfors och Åbo tror att smyckena var trasiga redan när de placerades i gravarna för mer än 5 000 år sedan.
Enligt forskarlaget knäcktes smyckena av färggrann sten som diorit medvetet kort efter att de tillverkats. Ingående studier av brottlinjerna i de ringformade smyckena avslöjar att de sannolikt knäcktes i mindre bitar med flit, så att flera personer kunde dela på dem.
Användes som vänskapsgåvor
Arkeologerna antar att de delade smyckena användes som gåvor under stenåldern. Två eller flera personer delade ett smycke mellan sig – på samma sätt som moderna vänskapssmycken.
Arkeologerna har bland annat funnit exempel på att delar av ett smycke låg i en grav i en by, medan de andra delarna hittades i en grav i grannbyn.
”Det har antagligen varit ett sätt att upprätthålla en förbindelse mellan de levande och den döda”, säger arkeologen Marja Ahola vid universitetet i Helsingfors.