Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mammut Mexico fælde

Stenåldersfolk drev mammutar i dödsfälla

Fyndet av två fällor fulla av mammutben är det första beviset på att människan aktivt jagade förhistoriens mammutar.

HO/AFP/RITZAU SCANPIX

För cirka 15 000 år sedan gillrade en grupp förhistoriska människor en slug fälla som gav dem oanade mängder kött. Det har en sensationell upptäckt utanför staden Tultepec i Mexiko visat.

Där har en grupp arkeologer grävt ut två stora gropar med hundratals ben från mammutar, förhistoriska jätteelefanter. Enligt experterna rör det sig om mammutfällor grävda av människor.

”Upptäckten förändrar allt vi hittills trott om förhållandet mellan grupperna av jägare och samlare och dessa enorma växtätare”, säger Pedro Francisco Sánchez Nava vid Mexikos nationella institut för antropologi och historia (INAH).

Jägare drev jättarna i döden

I de två groparna låg 824 ben från minst 14 mammutar. Enligt arkeologerna har fällorna, som är 1,7 meter djupa och har en diameter på 25 meter, definitivt grävts av människor.

Forskarna antar att grupper om 20–30 jägare med facklor och stavar drev de enorma djuren mot fällorna. Efter det att en mammut fallit ner i en av groparna, som med sina lodräta sidor var omöjliga att ta sig upp ur, dödades den. På flera av benen har arkeologerna hittat märken av styckning.

Första beviset på aktiv mammutjakt

Enligt forskarna är detta första gången de har hittat bevis på att stenålderns människor aktivt jagade mammutar.

Hittills har man trott att de jättelika djuren inte stod på menyn under förhistorien annat än om de exempelvis av en händelse hade gått ner sig i en mosse eller något liknande.

Mammutarna, som kunde väga närmare åtta ton, dog ut för cirka 4 300 år sedan. I de två mexikanska fällorna hittade forskarna även rester av två andra förhistoriska djur, en kamel och en häst, som liksom mammutarna är utdöda.

Arkeologerna ska nu undersöka om det finns fler liknande fällor i närområdet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj