Stenåldersfolk byggde mystiska konstgjorda öar
Kol 14-analyser av små, mänskligt skapade öar i Skottland visar att de är flera tusen år äldre än man antagit. Det gör dem ännu äldre än Stonehenge.

En cirka tio meter stor ö i sjön Loch Bhorgastail. Den sitter ihop med land via en mänskligt konstruerad stig av stora stenar.
Flera hundra små öar i Skottland har inte bildats naturligt, utan har konstruerats av sten, lera och trä av stenåldersmänniskor för omkring 5600 år sedan. Det visar en ny studie, där arkeologer från Readings universitet och Southhamptons universitet har kol 14-daterat åtskilliga av öarna och undersökt hur de har byggts.
Forskare har vetat i årtionden att öarna är konstgjorda, men man har trott att de kom till i perioden mellan järnåldern cirka 800 före Kristus och fram till medeltiden. Det första tecknet på att den hypotesen var felaktig kom år 2012, när krukor och krukskärvor från stenåldern hittades i närheten av öarna.
Öarna hade kanske religiös betydelse
Nu har kol 14-analyser av sex öar i Hebriderna daterat dem till mellan 3640 och 3360 före Kristus. Det gör dem äldre än till exempel Stonehenge. I samband med de nya undersökningarna fann dykare även åtskilliga andra krukskärvor, varav några var brända.
Forskarna tror att öarnas position valts ut noga av stenåldersfolket, och att krukorna kastades i vattnet från öarna som ett slags ritual.
”De konstgjorda öarna representerar en stor insats för flera tusen år sedan, då människor byggde miniöar genom att stapla tonvis av sten på sjöbottnen”, säger Fraser Sturt, arkeolog vid Southamptons universitet.
Kan finnas många fler
Majoriteten av de konstgjorda öarna i Skottland har inte kol 14-daterats och i Irland finns det ännu fler, som inte har undersökts. Forskarna tror därför att de under kommande år kommer att hitta många fler konstgjorda öar från forntiden.