Shutterstock

Stenåldersfigur reste förbluffande långt

Venus från Willendorf skapades för 24 000 år sedan. Ny forskning avslöjar att den berömda figuren reste långt, innan den nådde Österrike.

För över 24 000 år sedan skapade en stenålderskonstnär en elva centimeter hög, erotiskt formad fruktbarhetsfigur av kalksten. Den hittades 1908 utanför den österrikiska byn Willendorf och fick namnet Venus från Willendorf. Forskare har länge vetat att figuren inte är gjord av en lokal sten, men varifrån råmaterialet kom har varit ett mysterium.

Antropologen Gerhard Weber vid Wiens universitet har nu undersökt den så kallat oolitiska kalksten som statyetten är gjord av. Gerhard Weber och hans forskarlag studerade datortomografibilder av statyetten, och de avslöjade olika lager i kalkstenen – ett slags ”fingeravtryck”, som forskarna kunde använda för att hitta områden med samma stenmönster.

”Det visade sig att norra Italien överensstämde perfekt”, säger Weber.

Kalksten från det 1 400 meter höga berget Sega di Ala i Italien matchar bäst den kalksten som Venus från Willendorf är gjord av.

© Shutterstock, VÄRLDENS HISTORIA

Krävande resa väntade damen

Forskarna var överraskade av att stenen härrör från norra Italien, för det betyder att Venusfiguren – eller råmaterialet till henne – transporterades mer än 550 kilometer.

Avståndet vittnar om att stenålderns befolkning var betydligt rörligare än vi har trott. Venusfiguren var till och med tvungen att forcera Alperna för att nå Willendorf.