Lynn Wadley & Shutterstock

Stenåldersmaten innehöll massor av kolhydrater

Redan för 170 000 år sedan stod bakade rotfrukter på stenåldersmänniskans meny. Det visar ett uppseendeväckande fynd, som motsäger den populära bilden av stenålderskosten.

Äkta stenålderskost, den som grottmänniskorna åt, innehöll stora mängder kolhydrater. Det visar ett anmärkningsvärt fynd av 170 000 år gamla bakade rotfrukter i Sydafrika.

Upptäckten tyder på att dagens ”stenålderskost”, som till stor del utelämnar livsmedel med stärkelse och kolhydrater, inte har någon grund i verkligheten. ”Jag är rädd att stenålderskosten är direkt missvisande”, säger professor Lynn Wadley, som har gjort upptäckten.

Det hittills äldsta fyndet av bakade rotfrukter

Fyndet gjordes i den kända sydafrikanska grottan Border Cave. Där hittade en grupp forskare vid University of the Witwatersrand i Johannesburg förkolnade rester av 55 rötter från växten Hypoxis angustifolia, som är rika på kolhydrater.

Enligt forskarna lades rötterna på glödande kol för att grillas, men vissa av dem kom att bevaras för att de försvann i askan. Det är världens hittills äldsta fynd av bakade rotfrukter.

Stenålderskosten var varierad

Den stora mängden rotfrukter tyder på att de var en fast beståndsdel av våra förfäders kost. Det är inte heller första gången arkeologiska fynd motsäger den populära bilden av stenålderskosten.

Enligt Lynn Wadley framstår fyndet som fullt rimligt, eftersom bara människans hjärna kräver ett dagligt intag av minst 100 gram kolhydrater för att fungera. ”En hälsosam, balanserad kost med en kombination av tillagade kolhydrater och protein, den ’äkta’ stenålderskosten, gjorde människan starkare och mer uthållig.”