Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stenåldersmaten innehöll massor av kolhydrater

Redan för 170 000 år sedan stod bakade rotfrukter på stenåldersmänniskans meny. Det visar ett uppseendeväckande fynd, som motsäger den populära bilden av stenålderskosten.

Lynn Wadley & Shutterstock

Äkta stenålderskost, den som grottmänniskorna åt, innehöll stora mängder kolhydrater. Det visar ett anmärkningsvärt fynd av 170 000 år gamla bakade rotfrukter i Sydafrika.

Upptäckten tyder på att dagens ”stenålderskost”, som till stor del utelämnar livsmedel med stärkelse och kolhydrater, inte har någon grund i verkligheten. ”Jag är rädd att stenålderskosten är direkt missvisande”, säger professor Lynn Wadley, som har gjort upptäckten.

Det hittills äldsta fyndet av bakade rotfrukter

Fyndet gjordes i den kända sydafrikanska grottan Border Cave. Där hittade en grupp forskare vid University of the Witwatersrand i Johannesburg förkolnade rester av 55 rötter från växten Hypoxis angustifolia, som är rika på kolhydrater.

Enligt forskarna lades rötterna på glödande kol för att grillas, men vissa av dem kom att bevaras för att de försvann i askan. Det är världens hittills äldsta fynd av bakade rotfrukter.

Stenålderskosten var varierad

Den stora mängden rotfrukter tyder på att de var en fast beståndsdel av våra förfäders kost. Det är inte heller första gången arkeologiska fynd motsäger den populära bilden av stenålderskosten.

Enligt Lynn Wadley framstår fyndet som fullt rimligt, eftersom bara människans hjärna kräver ett dagligt intag av minst 100 gram kolhydrater för att fungera. ”En hälsosam, balanserad kost med en kombination av tillagade kolhydrater och protein, den ’äkta’ stenålderskosten, gjorde människan starkare och mer uthållig.”

Läs också:

Nyhet romerskt ägg utgrävning
Romarriket

Förbluffande fynd i England

2 minuter
Arkeologi

Tumör i tonårings arm Centralamerikas äldsta fynd av cancer

2 minuter
lincolnshire pest massgrav kloster
Medeltiden

Fasaväckande fynd krossar myt om digerdöden

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj