Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stenalderhund, Sverige

Stenåldershund fick gåvor med sig i graven

Hunden har i tusentals år varit människans bästa vän. En ny utgrävning i Blekinge avslöjar vilka varma känslor stenålderns jägare hade för sina fyrbenta ledsagare.

Shutterstock, Getty Images/SSPL

För 8 400 år sedan begravdes en hund med samma omsorg och kärlek som många av dagens sällskapsdjur.

Hunden begravdes intill sin ägares hus på en boplats utanför Sölvesborg i Blekinge. Arkeologer från Blekinge Museum hävdar till och med att den fick gravgåvor med sig i döden:

”Vi har hittat fyra små bitar, som vi antar är resterna av en kniv. Vi hoppas att noggrannare analyser kan tala om för oss om det stämmer” förklarar utgrävningsledaren Carl Persson.

Stenalderhund, Sverige

Hundens skelett låg i årtusenden under ett skyddande sandlager på havsbottnen.

© Carl Persson/Blekinge Museum

En stor kub med jord grävs upp

När VÄRLDENS HISTORIA ringde upp Carl Persson var han precis i färd med att lyfta upp graven, så att undersökningen kan fortsätta inomhus.

”Vi gräver upp en fyrkant på 70 x 60 centimeter runt hunden, fraktar hem den och finkammar jorden. Tanken är även att hunden ska ställas ut precis som den låg, när vi hittade den, berättar Carl Persson.

Stenalderhund, Sverige, Sölvesborg

Boplatsen utanför Sölvesborg har legat under havsbottnen i årtusenden. Enorma mängder sand behövde flyttas för att gräva ut de 51 hus som dykt upp hittills. Än så länge har 15 000 kvadratmeter av boplatsen avtäckts.

© Carl Persson/Bleking Museum

Kanske var det en bra jakthund

Forskarna vet ännu inte vilken nutida hundras den begravda stenåldershunden liknade mest. Benen visar att den var relativt liten, men tänderna är överraskande kraftiga.

Den första hypotesen är att hunden kan ha varit en särskilt duktig jakthund, som ägaren hedrade med en värdig begravning.

Stenalder, jægere

Arkeologerna tror att hundens ägare vandrade runt i stora delar av södra Sverige under sommarhalvåret. Kanske har de till och med korsat Öresund för att jaga i trakten kring dagens Köpenhamn. På boplatsen har man nämligen grävt ut stora mängder flinta från trakten kring Malmö.

© Getty Images/SSPL

Läs också:

neandertalare vulkan fotspår
Arkeologi

Vilka var det som vandrade på den aktiva vulkanen för 349 000 år sedan?

2 minuter
Arkeologi

Kinesisk grav tillhör ”Asiens Shakespeare”

2 minuter
Arkeologi

Experter vederlägger teori om Tutankhamuns grav

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj