Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Berlockerna är under en centimeter långa och forskarna har länge tvivlat på om de tillverkats av neandertalare eller Homo sapiens. Nya undersökningar tyder på att det var neandertalarna som låg bakom arbetet.

© Dr. Marian Vanhearen / Wikimedia
Kultur - Arkeologi

Smarta neandertalare uppfann smyckekonsten

Fyndet av 42 000 år gamla berlocker ifrågasätter teorin om att neandertalarna var mycket mer primitiva än Homo sapiens.

Det har varit forskarnas teori i många år: Att neandertalarna var mycket mer primitiva än Homo sapiens och att det var därför de dog ut för 40 000 år sedan efter att ha levt i både Europa och Asien i över 200 000 år.

Men i och med att man hittat en samling mycket små smycken i en grotta i centrala Frankrike ifrågasätts nu teorin. Smyckena tyder nämligen på att neandertalarna var mycket mer intelligenta än man tidigare trott.

Äldsta berlocken

Smyckena är mindre än en centimeter långa och användes troligen som berlocker till halskedjor. De hittades under perioden 1949–1963 och uppskattades snabbt vara

42 000 år gamla – alltså världens äldsta i sitt slag.

Smyckena är välgjorda och eleganta, tillverkade av musselskal och elfenben och arkeologerna avskrev snabbt idén om att de kunde komma från neandertalarna, även om de levde i området för 42 000 år sedan. Istället menade man att det var Homo sapiens som låg bakom.

Ny teknik – nya möjligheter

Men med hjälp av helt ny teknik, bl.a. proteinanalyser, har forskarna undersökt benbitar som hittades tillsammans med smyckena. Och de kemiska strukturerna i benen talar sitt tydliga språk: de kommer från neandertalare.

Enligt Jean-Jacques Hublin, chef för Max Planck-institutet för evolutionär antropologi, kan den nya tekniken hjälpa att belysa neandertalarnas sista tid: "Nu kan vi ta fram mänskligt DNA från stora arkeologiska samlingar och få helt nya svar från vårt gamla material", säger han.

Läs också:

Arkeologi

Nytt fynd avslöjar världens första haschrökare

2 minuter
Arkeologi

Neandertalarna överraskar igen

2 minuter
Arkeologi

Fotspår från neandertalare förbluffar experter

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj