Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hästens päls, hovar och svans syns fortfarande tydligt efter 40000 år i isen.

Kultur - Arkeologi

Smältande is avslöjar förhistoriskt föl

I en djup krater i Sibirien har forskare funnit ett exemplar av en sedan länge utdöd häst, som är extremt välbevarad.

I en hundra meter djup krater i östra Sibirien har forskare från Ryssland och Japan funnit resterna av ett förhistoriskt föl, som tack vare djup permafrost är oerhört välbevarat. Det skriver tidningen The Siberian Times.

Fölet var två till tre månader gammalt, mätte en meter i mankhöjd och hade tjock, mörkbrun päls, när det för cirka 40000 år sedan dog på Sibiriens stäpper.

Fölet är extremt välbevarat

”Det är första gången vi hittar en förhistorisk häst som är så ung och så extremt välbevarad”, säger Semjon Grigorijev, som är chef för laboratoriet på Mammutmuseet i Jakutsk, där hästen undersöks.

Eftersom alla djurets organ är intakta hoppas Grigorijev att forskarna genom att undersöka tarminnehållet kan lära sig mer om dess kost och den miljö som det levde i.

Vad hästen dog av är oklart, men en kommande obduktion kan kanske fastslå dödsorsaken. Eftersom fölet inte uppvisar några fysiska tecken på skador tror forskaren att det kan ha drunknat.

Den lilla hästen tillhörde den sedan länge utdöda arten Equus lenensis – även kallad “Lena-hästen”. De skiljer sig genetiskt från de vildhästar som i dag lever i området.

Forskarna grävde ut mammut

Batagajkakratern, där fölet hittades, uppstod på 1960-talet, när ett stort landområde började sjunka till följd av smältande permafrost.

Under årens lopp har processen avslöjat åtskilliga förhistoriska djur, och det var resterna av en mammut som fick forskarna att börja undersöka området.

Läs också:

Nappflaska
Arkeologi

Gåtfulla lerbägare avslöjar förhistoriska matvanor

2 minuter
Arkeologi

Isen avslöjar det förflutna

25 minuter
Mammut Mexico fælde
Arkeologi

Förhistoriska jägare gillrade slug mammutfälla

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj