Smältande is avslöjar förhistoriskt föl

I en djup krater i Sibirien har forskare funnit ett exemplar av en sedan länge utdöd häst, som är extremt välbevarad.

Hästens päls, hovar och svans syns fortfarande tydligt efter 40000 år i isen.

I en hundra meter djup krater i östra Sibirien har forskare från Ryssland och Japan funnit resterna av ett förhistoriskt föl, som tack vare djup permafrost är oerhört välbevarat. Det skriver tidningen The Siberian Times.

Fölet var två till tre månader gammalt, mätte en meter i mankhöjd och hade tjock, mörkbrun päls, när det för cirka 40000 år sedan dog på Sibiriens stäpper.

Fölet är extremt välbevarat

”Det är första gången vi hittar en förhistorisk häst som är så ung och så extremt välbevarad”, säger Semjon Grigorijev, som är chef för laboratoriet på Mammutmuseet i Jakutsk, där hästen undersöks.

Eftersom alla djurets organ är intakta hoppas Grigorijev att forskarna genom att undersöka tarminnehållet kan lära sig mer om dess kost och den miljö som det levde i.

Vad hästen dog av är oklart, men en kommande obduktion kan kanske fastslå dödsorsaken. Eftersom fölet inte uppvisar några fysiska tecken på skador tror forskaren att det kan ha drunknat.

Den lilla hästen tillhörde den sedan länge utdöda arten Equus lenensis – även kallad “Lena-hästen”. De skiljer sig genetiskt från de vildhästar som i dag lever i området.

Forskarna grävde ut mammut

Batagajkakratern, där fölet hittades, uppstod på 1960-talet, när ett stort landområde började sjunka till följd av smältande permafrost.

Under årens lopp har processen avslöjat åtskilliga förhistoriska djur, och det var resterna av en mammut som fick forskarna att börja undersöka området.