Skelett från likviderade soldater ger ny bild av antiken

Fyndet av en avrättad armé i Aten gör att arkeologerna kan lära sig mer om hur livet var för dem som levde på samhällets botten i det antika Grekland.

Massgraven hittades i fjol, men först nu har det gått att konstatera att skeletten kommer från Kylons armé.

© Greek Ministry of Culture

Det fick katastrofala följder för den grekiske adelsmannen och olympiske mästaren Kylon när han för 2 500 år sedan försökte genomföra en kupp och ta makten i Aten.

I stället för att inta Akropolis tvingades han se sitt nederlag i ögonen och fly. För hans armé gick det emellertid ännu värre: soldaterna likviderades.

Nu har en grupp arkeologer i Aten konstaterat att kvarlevorna av Kylons soldater ligger i en massgrav sex kilometer söder om centrala Aten.

Ny bild av antiken

”De flesta källor vi har från antikens Grekland beskriver hur livet var för eliten och segerherrarna, men fyndet av Kylons soldater gör att vi kan teckna en bild av hur livet var för dem som inte var lika lyckosamma”, säger Panagiotis Karkanas), geoarkeolog och laboratoriechef på Malcolm H Wiener-laboratoriet på American School of Classical Studies i Aten.

Arkeologerna hoppas bland annat kunna lära sig mer om soldaternas livsvillkor, deras ålder, när de dog, varifrån de kom, om de var slavar och hur de avrättades.

Kriminaltekniska metoder

Massgraven innehåller 80 skelett med händerna bundna i järnkedjor och svåra skador på kranierna.

”När vi undersöker soldaterna kommer vi att använda i princip samma kriminaltekniska metoder som har gjorts kända i olika deckare på tv”, säger Panagiotis Karkanas.

Till skillnad från hur det normalt går till i tv-deckarna kan emellertid arkeologernas analyser ta ända upp till sju år.

Massgraven hittades i fjol, men först nu har man kunnat konstatera att skeletten verkligen är Kylons soldater.