Skattletare upptäcker okänd keltisk storstad

Resterna av en keltisk stridsvagn i Wales kan vara det första spåret efter en forntidsstad, som kan vara en av de största på de brittiska öarna.

Hästarnas seldon bestod av dekorerade bronsdelar. Under årens lopp har metallen blivit grön på grund av ärgning, men dekorationen syns fortfarande.

© Mike Smith

En walesisk skattletare hittade en arkeologisk guldgruva med sin metalldetektor, när han på ett fält fann resterna av en keltisk stridsvagn. Fyndet är det första beviset för att stridsvagnsbegravningar ägde rum i Wales.

Denna begravningsform, som är känd från de keltiska områdena i England, var förbehållen härskaren över en stam. I begravningen ingick i regel även två hästar och en uppsjö av värdeföremål, så gravarna är i dag rena skattkammaren för arkeologerna.

Motbevisade sina vänner

”Det första jag hittade var ett keltiskt spänne till seldon. Efter fyndet sa mina vänner att jag aldrig skulle hitta något bättre, men dagen därpå åkte jag tillbaka och hittade resten”, berättar skattletaren Mike Smith för lokala nyhetsmedier.

Endast tjugo centimeter under marken upptäckte Mike Smith flera dekorerade bronsföremål, men hans metalldetektor visade att det drygt tre meter längre ner fanns fullt med metallföremål.

Arkeologer kontaktades, och efter en vecka hade de grävt ut mer än 35 föremål. Det var resterna av en stridsvagn, som de tror är cirka tvåtusen år gammal.

Klicka dig in på teckningen, och kom tätt inpå en stridsvagnsbegravning i kelternas England.

Placeringen hålls hemlig

Fortsatta undersökningar i området avslöjade flera spår efter murar, vilket kan vara resterna av en okänd, keltisk stad, som därmed har varit en av de största på de brittiska öarna.

Än så länge hålls platsen för fyndet hemlig av rädsla för plundrare.

Kanske ligger det en forntidsskatt och väntar under ett fält nära dig? Innan du rusar ut och letar ska du inte bara komma ihåg metalldetektorn utan även ordentliga ytterkläder.

LÄS OCKSÅ: Kelternas historia skrevs av deras fiender