Matizz2 & L. Miechowicz
Kluczkowice, Osiris, Maria Kleniewska

Skattletare hittar egyptisk konstskatt vid före detta SS-sjukhus

En polsk godsägarfamilj tvingades 1942 fly från Hitlers SS. De lämnade efter sig en värdefull antikvitetssamling, som forskare antagit gått förlorad. Men nu dyker forntida skatter upp ur den polska myllan.

Det är ovanligt att egyptiska statyer från forntiden dyker upp i Polen, men det var vad som hände, när skattletaren Krzysztof Kozłowski gick med sin metalldetektor runt en herrgård i byn Kluczkowice, 30 mil väster om Lublin.

Utöver en 3 000 år gammal bronsstaty av den egyptiska gudomen Osiris hittade Kluckowice även en bronsfigur föreställande den romerske vinguden Bacchus från omkring första århundradet efter Kristus.

Lukasz Miechowicz från institutet för arkeologi och etnologi vid Polska vetenskapsakademin i Warszawa tillkallades och snart visade det sig att det fanns ännu mer i marken.

”Plötsligt, tio meter från den första Osirisfiguren, hittade vi ytterligare en. Den var otroligt välbevarad”, berättar Lukasz Miechowicz.

Arkeologen konstaterade att de ingick i en antikvitetssamling som tillhört den förmögna familjen Kleniewski, som bodde på herrgården fram till andra världskriget.

Kluczkowice, Osiris, det gamla egypten

Guden Osiris härskade enligt egyptisk mytologi över dödsriket.

© Dr. Łukasz Miechowicz

Familjen hämtade antikviteter i Egypten

Statyn av Osiris fördes troligen till Polen av Maria Kleniewska, när hon 1904 besöke Egypten tillsammans med sina fyra döttrar.

I likhet med många andra polacker fördrevs emellertid familjen Kleniewski under 1942 av den tyska ockupationsmakten, som använde herrgården som konvalescenshem för sårade SS-soldater.

I slutet av kriget plundrades herrgården och det antogs att familjens antikvitetssamling försvunnit för evigt.

Men de nya fynden tyder på att familjen innan de flydde hann gräva ner särskilt värdefulla föremål som figurerna av Osiris och Bacchus.

”Att hitta spåren efter denna värdefulla kollektion, som gick förlorad för många år sedan, har stor vetenskaplig och kulturell betydelse”, säger Lukasz Miechowicz.

Figurerna av Osiris och Bacchus kommer framöver att kunna beskådas på Nationalmuseet i Lublin.

Bacchus statyett Polen

Bysten av Bacchus, den romerske vinguden, tros ha varit en del av utsmyckningen på en romersk pall.

© Dr. Łukasz Miechowicz