Cícero Moraes
3D-modell av mörkhårig stenålderskvinna

Så såg hon kanske ut: Arkeologer återskapar 45 000 år gammal kvinnas ansikte

Nu kan du se hur den äldsta moderna människan som forskarna har DNA-analyserat förmodligen såg ut.

Zlatý kůň - eller den gyllene hästen. Så kallade tjeckiska forskare det cirka 45 000 år gamla skelettet av en kvinna som de hittade i en grotta djupt under en kulle med samma namn 1950.

Även om hon är långt ifrån den äldsta kända homo sapiens-människan, sticker Zlatý kůň ut från mängden. Hon är den äldsta person från vilken tillräckligt med DNA har extraherats för att kunna analyseras.

Fram till nu har forskarna inte haft någon konkret aning om hur kvinnan som levde i det som nu är Tjeckien såg ut.

Men nu har den brasilianske 3D-konstnären Cícero Moraes återskapat kvinnans ansiktsdrag baserat på dimensionerna i Zlatý kůňs skalle baserat på vad vi vet om henne från DNA-analyserna.

Moraes har presenterat resultatet i en artikel på nätet, där du i detalj kan följa hans arbete med att återskapa kvinnans ansikte.

Parade sig med neandertalare

Forskare har länge vetat att de tidigaste moderna människorna parade sig med neandertalare. Zlatý kůňs DNA avslöjar att 3 procent av hennes arvsmassa kommer från neandertalare.

Detta har också satt sina spår i hennes utseende, förklarar Moraes:

"Vi kan se att Zlatý kůňs käkstruktur verkar vara mer jämförbar med neandertalarnas". Detta visar sig bland annat i en starkare käke.

Det faktum att det överhuvudtaget har varit möjligt att utvinna DNA från Zlatý kůň är ett smärre mirakel. DNA förstörs när skelett fossiliseras.

Det 45 000 år gamla skelettet är därför det äldsta från en modern homo sapiens i vilket forskarna har lyckats hitta intakt DNA.

3D-modell av stenålderskvinna mot svart bakgrund

För att återskapa ansiktsdragen var Cícero Moraes och de forskare han arbetar med tvungna att göra några kvalificerade gissningar, "eftersom det inte finns några uppgifter som avslöjar hennes hud-, hår- eller ögonfärg".

© Cícero Moraes