Shlomi Katzin/Shutterstock
Korsfarare och svärd på havets botten

Röntgen avslöjar: Korsriddarsvärd böjdes i sjöslag

Två år efter upptäckten av ett svärd täckt av sand och snäckskal utanför Israels kust har forskare undersökt vapnet. Det tillhörde en korsriddare som troligen förlorade det i strid för 800-900 år sedan.

Under ett dyk utanför Israels norra kust 2021 hittade fritidsdykaren Shlomi Katzin ett långt svärd på havsbotten.

Men till de tillkallade arkeologernas stora besvikelse var svärdet omöjligt att undersöka. Bladet var täckt av ett tjockt skal av sand och musselskal.

Men nu har forskarna löst problemet.

De har låtit röntga svärdet och slutsatsen är tydlig. Vapnet tillhörde en korsriddare och krigaren förlorade det under ett slag till havs, enligt en artikel i tidskriften `Atiqot.

"Svärdet användes av en korsriddare som bosatte sig i landet efter den första [korståget och grundade kungariket Jerusalem år 1099", skriver Jakob Sharvit, medförfattare till artikeln och chef för Israel Antiquities Authority, på Facebook.

Röntgenbilden visar att det 88 centimeter långa bladet är böjt. Enligt forskarna är detta ett tecken på att svärdet förlorades i strid, eftersom det värdefulla vapnet annars skulle ha reparerats.

Man håller sandtäckt svärd

Dykaren Shlomi Katzin hittade det 88 cm långa svärdet utanför Neve Yam i norra Israel.

© Nir Distelfeld, Israel Antiquities Authority

“Allt tyder på att svärdet föll i vattnet under striden", avslutar Joppe Gosker från Office for Ancient Monuments, enligt webbtidningen Times of Israel.

Korsfararsvärd hittas sällan

Korsfararna var européer som reste till det Heliga landet mellan 1095 och 1291 för att erövra området från muslimerna.

"Med tanke på de blodiga strider som, enligt källorna, ägde rum i landet mellan korsfarare och muslimer, skulle vi förvänta oss att hitta fler svärd av detta slag. I själva verket hittar vi mest fragment och mycket få hela svärd".

Endast sju svärd från perioden har hittats i landet och de flesta av dem i havet, enligt arkeologer. De hoppas att det ökade intresset för dykning ska bidra till att fler av dessa sällsynta artefakter hittas.

Forskarna skriver också att kvarlevorna efter svärdets ägare troligen också ligger på havsbotten:

"Krigaren kan fortfarande ligga oupptäckt i djupet och kommer bara att avslöjas när sanden flyttas".

Korstågssvärd mot svart bakgrund

Så här tror forskarna att svärdet ser ut under det tjocka lagret av sand och snäckskal.

© Joppe Gosker, Israel Antiquities Authority