"Svärdet användes av en korsriddare som bosatte sig i landet efter den första [korståget och grundade kungariket Jerusalem år 1099", skriver Jakob Sharvit, medförfattare till artikeln och chef för Israel Antiquities Authority, på Facebook.
Röntgenbilden visar att det 88 centimeter långa bladet är böjt. Enligt forskarna är detta ett tecken på att svärdet förlorades i strid, eftersom det värdefulla vapnet annars skulle ha reparerats.
“Allt tyder på att svärdet föll i vattnet under striden", avslutar Joppe Gosker från Office for Ancient Monuments, enligt webbtidningen Times of Israel.
Korsfararsvärd hittas sällan
Korsfararna var européer som reste till det Heliga landet mellan 1095 och 1291 för att erövra området från muslimerna.
"Med tanke på de blodiga strider som, enligt källorna, ägde rum i landet mellan korsfarare och muslimer, skulle vi förvänta oss att hitta fler svärd av detta slag. I själva verket hittar vi mest fragment och mycket få hela svärd".
Endast sju svärd från perioden har hittats i landet och de flesta av dem i havet, enligt arkeologer. De hoppas att det ökade intresset för dykning ska bidra till att fler av dessa sällsynta artefakter hittas.
Forskarna skriver också att kvarlevorna efter svärdets ägare troligen också ligger på havsbotten:
"Krigaren kan fortfarande ligga oupptäckt i djupet och kommer bara att avslöjas när sanden flyttas".