Romerskt ”bankfack” hittat i teater

Italienska arkeologer har funnit en kruka med flera hundra romerska guldmynt. Experter tror att det rör sig om ett slags tidigt bankfack.

Ett stort stycke av amforan hade gått av, så det var lätt att se mynten.

Arkeologer i staden Como i norra Italien har hittat mer än 300 antika guldmynt i ruinerna av en romersk teater. Mynten låg i en amfora av sten, som sannolikt har varit nedgrävd i teaterns källare.

”De har begravits på ett sådant sätt att de har gått att gräva upp igen”, ­fastslår Maria Grazia Facchinetti, som är expert på romerska mynt.

Dold i källare

Enligt Facchinetti var mynten: ”staplade i rullar på samma sätt som vi ser i banker i dag”. Hon understryker att det innebär att arkeologerna därför inte tror att mynten ägts av en privatperson, utan sannolikt härrör från en bank.

Än så länge har 27 av mynten undersökts, och de härrör alla från 400-talet.

Fynd av mynt från denna ­period är ovanliga, eftersom fientliga invasioner och uppdelningen mellan Väst- och Östrom år 395 innebar att ekonomin var sämre, och att pengar inte flödade fritt.

Värda miljoner

Guldmynten är i gott skick, eftersom de har legat skyddade i amforan. Därför är det lätt att tyda präglingen, vilket kan ge en ökad förståelse av perioden. ­Experter bedömer att mynten har ett sammanlagt värde av flera miljoner euro.