Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Daggert

Rik krigargrav hittad

En grupp ukrainska arkeologer har hittat en över 2 000 år gammal grav med skelettet av en krigare som tillhörde den gåtfulla stammen skyterna.

Mamai Gora/Stas Nabatnikov & Shutterstock

Under utgrävningarna av en skytisk gravhög i Zaporizjzjas oblast i Ukraina har en grupp arkeologer gjort en rad ovanliga fynd.

Enligt de lokala arkeologerna innehöll högen en stor och en mindre grav. Den stora graven, som plundrades redan under antiken, var i princip tom, men i den mindre graven låg skelettet av en ung man i åldern 18–20 år.

Vid den döde hittade arkeologerna metalldelar från en hästs huvudbonad, en järnyxa, pilspetsar av brons och ben samt en akaines, en skytisk dolk.

Gravområde för de gåtfulla skyterna

I synnerhet dolken är anmärkningsvärd, eftersom den var mycket dyrbar. Vapnet låg i en guldsmyckad slida och hade ett rikt dekorerat skaft.

Enligt arkeologerna hade den unge krigaren troligen en koppling till den avlidna personen i den plundrade, betydligt större graven intill.

De ukrainska arkeologerna har arbetat i 32 år i området där graven hittades. Där finns en stor gravplats anlagd av de gåtfulla skyterna.

Skyterna var fruktade och beundrade

Skyterna var ett nomadfolk som hade sitt ursprung i dagens Iran. På 700-talet före Kristus trängde de in i bland annat Ukraina. Skyterna var fruktade och beundrade för sin krigskonst till häst, som gjorde dem till en extremt farlig fiende.

I dag är de framför allt kända för sina utarbetade gravar, som ofta är fulla av rikt dekorerade gåvor av guld. Det gåtfulla folkslaget försvann ur historien omkring år 100 före Kristus.

Enligt arkeologerna kommer den nyligen återfunna krigargraven från 500-talet före Kristus, vilket gör den till den hittills äldsta skytiska graven som hittats i området.

De cirka 400 övriga undersökta skytiska gravarna i området är alla omkring 200 år yngre.

Läs också:

vandaler skatt polen
Arkeologi

Fruktad barbarstam lämnade efter sig en enorm myntskatt

3 minuter
Arkeologi

Människans bästa vän avbildades för 9000 år sedan

2 minuter
Mammut Mexico fælde
Arkeologi

Förhistoriska jägare gillrade slug mammutfälla

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj