Mamai Gora/Stas Nabatnikov & Shutterstock
Daggert

Rik krigargrav hittad

En grupp ukrainska arkeologer har hittat en över 2 000 år gammal grav med skelettet av en krigare som tillhörde den gåtfulla stammen skyterna.

Under utgrävningarna av en skytisk gravhög i Zaporizjzjas oblast i Ukraina har en grupp arkeologer gjort en rad ovanliga fynd.

Enligt de lokala arkeologerna innehöll högen en stor och en mindre grav. Den stora graven, som plundrades redan under antiken, var i princip tom, men i den mindre graven låg skelettet av en ung man i åldern 18–20 år.

Vid den döde hittade arkeologerna metalldelar från en hästs huvudbonad, en järnyxa, pilspetsar av brons och ben samt en akaines, en skytisk dolk.

Gravområde för de gåtfulla skyterna

I synnerhet dolken är anmärkningsvärd, eftersom den var mycket dyrbar. Vapnet låg i en guldsmyckad slida och hade ett rikt dekorerat skaft.

Enligt arkeologerna hade den unge krigaren troligen en koppling till den avlidna personen i den plundrade, betydligt större graven intill.

De ukrainska arkeologerna har arbetat i 32 år i området där graven hittades. Där finns en stor gravplats anlagd av de gåtfulla skyterna.

Skyterna var fruktade och beundrade

Skyterna var ett nomadfolk som hade sitt ursprung i dagens Iran. På 700-talet före Kristus trängde de in i bland annat Ukraina. Skyterna var fruktade och beundrade för sin krigskonst till häst, som gjorde dem till en extremt farlig fiende.

I dag är de framför allt kända för sina utarbetade gravar, som ofta är fulla av rikt dekorerade gåvor av guld. Det gåtfulla folkslaget försvann ur historien omkring år 100 före Kristus.

Enligt arkeologerna kommer den nyligen återfunna krigargraven från 500-talet före Kristus, vilket gör den till den hittills äldsta skytiska graven som hittats i området.

De cirka 400 övriga undersökta skytiska gravarna i området är alla omkring 200 år yngre.