Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rasslande försatte stenåldersmänniskor i trans

Försöket var svettigt, men nu har en finsk forskare löst mysteriet med slitmärken på älgtänder från stenåldern.

Tom Björklund/University of Helsinki

I Finland och Ryssland har arkeologer under årens lopp hittat mängder av stenåldersgravar som innehållit stora mängder tänder från älgar. Det har fått forskare att fundera på om tänderna använts till annat än bara prydnad för 5 000–10 000 år sedan – till exempel som musikinstrument.

I mikroskop kunde forskarna se att älgtänderna var slitna på ett sätt som tydde på att de hade rasslat mot varandra, medan till exempel en schaman dansat runt.

”Prydnader bestående av älgtänder, som sytts fast på kläder, ger ifrån sig ett högt rasslande, när de skakas om”, förklarar Riitta Rainio från universitetet i Helsingfors.

Hon bestämde sig för att bevisa musikteorin genom att testa hur bra tänderna fungerade som musikinstrument. Iförd en kopia av stenålderns skinndräkter med fastsydda älgtänder dansade Riitta Rainio i mer än sex timmar för att se om det bildades identiska slitmärken. Efteråt undersöktes älgtänderna i mikroskop.

Se hur forskaren hoppade i sex timmar:

Tänderna avger olika toner

Experimentet visade att slitaget på de nya älgtänderna var identiskt med slitaget på de tänder som hittats i gravar från stenåldern. Riitta Rainio upptäckte även att ljudet kan vara högt och klart eller djupt och mörkt, beroende på vilka tänder som används.

Under stenåldern användes tändernas rasslande troligen för att försätta personer i trans under dans – för att de skulle kunna komma i kontakt med gudarna.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj