Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Purpurfärg från kung Salomos tid

En grupp arkeologer gjorde ett ovanligt färgstarkt fynd, när de grävde i öknen i Israel.

Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

En bunt med uråldriga ullfibrer och rester av vävt tyg – båda purpurfärgade – har hittats i Israel. En kol 14-datering har visat att textilierna är cirka 3 000 år gamla.

Upptäckten gjordes av arkeologer som var i färd med att gräva ut Slaves’ Hill (slavarnas kulle) i Timnadalen i södra Israel. Från kopparåldern och framåt var området ett stort koppargruvedistrikt.

Antikens purpurfärg kom från snäckor som lever i Medelhavet.

© Shutterstock

Färgen purpur utvanns under antiken från snäckor som lever i Medelhavet. Färgen var extremt dyr, och endast de allra rikaste hade råd att använda den. Forskarna blev därför överraskade, när de fann de purpurfärgade textilierna i Timnadalen – nästan tjugo mil från Medelhavet.

Fyndet är från kung Salomos tid

”Det är första gången vi har hittat textilier färgade med den prestigefyllda purpurfärgen från kung Davids och kung Salomos tid (israeliska kungar som nämns i Bibeln, red.)”, berättar doktor Naama Sukenik för nätmediet EurekAlert. Hon är kurator hos IAA, Israels kontor för fornminnen.

Tack vare det torra klimatet i Timnadalen har textilierna inte brutits ner.

© Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

”Att hitta textilier är ovanligt. Som allt lätt nedbrytbart organiskt material utsätts de i regel för en snabb nedbrytning, och för att textilier ska bevaras krävs det speciella förhållanden för att de inte ska förstöras av mikroorganismer”, säger Naama Sukenik.

Hur de dyra textilierna hamnat vid Slaves’ Hill är ett mysterium. Arkeologerna gissar att materialet kan ha bytts mot koppar.

Läs också:

Amerikanska inbördeskriget

Det blodigaste slaget i USA:s inbördeskrig vände krigslyckan

2 minuter
Gagarin i orange rymddräkt
Spektakulära uppdrag

Rymdtriumfen höll på att sluta i katastrof – Gagarin var nära att dö

21 minuter
Medicin

Munskyddet kan spåras till romarriket

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj