Pompejis invånare åt supernyttigt

Nya skiktröntgenbilder visar att folket i den romerska staden Pompeji åt extremt nyttigt för omkring 2 000 år sedan.

De döda undersöks i en kraftfull sjukhusskanner. Planen är att skapa en databas med 3D-modeller av kropparna, som sedan forskare över hela världen kan analysera.

© Scanpix

Pompejis invånare var sockerfria

Invånarna i den romerska staden Pompeji levde anmärkningsvärt hälsosamt innan staden begravdes i aska från vulkanen Vesuvius år 79 e.Kr. Den slutsatsen drar en grupp forskare som för första gången undersökt kvarlevorna av 30 av Vesuvius offer med skiktröntgen.

Skanningarna avslöjar bland annat att romarna ”åt bättre än vad vi gör”, berättar tandläkaren Elisa Vanacore, som har undersökt och analyserat de första resultaten.

Enligt Vanacore åt romarna mängder med frukt och grönt och nästan inget socker. De hade därför förvånansvärt friska och starka tänder utan karies.

Forskare skannar vidare

Forskargruppen – arkeo­loger, data­experter, tandläkare och radiologer – planerar att undersöka sammanlagt 86 döda från Pompeji. Målet är att kunna sammanställa en stor databas med 3D-modeller som forskare över hela världen kan använda för att t.ex. kartlägga de dödas ålder, kön och sjukdomar.

Läs mer: År 79 e.Kr. försvann Pompeji i ett slag från jordens yta, när staden begravdes i aska och sten från vulkanen Vesuvius. Forskare har rekonstruerat dödskampen i Pompeji – timme för timme.