Archives of Faculty of Archaeology, Warsaw University

Flicka begravd med fågel i munnen

I över 50 år hade de polska forskarna inte en aning om vem den mystiska fågelflickan i grottan Tunel Wielki var. Nu anger de Norden som hennes ursprung.

År 1971 hittade en grupp arkeologer en tolvårig flickas skelett långt inne i grottan Tunel Wielki i Polen. Någon hade placerat huvudet från en död fågel i flickans mun. Varifrån hon kom – och varför hon hade en fågel i munnen – förblev ett mysterium i 50 år. Nu har emellertid forskarna en teori.

Doktor Małgorzata Kot vid universitetet i Warszawa studerade liket tillsammans med sin grupp av experter: ”Detta var inte något typiskt arkeologiskt arbete. Vi var tvungna att använda en mängd olika forskningsmetoder för att kunna komma fram till en slutsats.”

DNA-prover visade att flickan inte var polsk, utan troligen finsk, och att hon dog någon gång mellan åren 1650 och 1750. Dateringen stämmer med en period då det faktiskt fanns finska soldater (med familjer) i Polen, bland annat på slottet i Ojców, inte långt från grottan där flickan låg.

Finska soldater utgjorde en del av den svenske kungens armé, som på 1600-talet gav sig ut på fälttåg till Polen.

© Franciszek Kondratowicz

Hednisk begravning i kristen tid

”Vår finska kollega doktor Frog påpekade att fåglar symboliserade själens resa efter döden”, berättar doktor Kot. Trots att Finland var övervägande kristet på 1600-talet höll en del människor kvar vid hedniska trosuppfattningar, vilket kan förklara den bisarra begravningsritualen. Ända fram till 1900-talet fanns det områden i finska Karelen där hedniska begravningsritualer förekom.

Studierna av flickans jordiska kvarlevor har ännu inte avslutats. Forskarna hoppas få fram mer information om hennes liv. Skelettdelarna visar bland annat att flickan hade svultit.