Ötzis inälvor avslöjar nyheter om invandringen till Europa

En bakterie hittad i stenåldersmannen Ötzis inälvor visar att invandringen till Europa för 5300 år sedan huvudsakligen kom från Mellanöstern – och inte från både Mellanöstern och Afrika som tidigare antagits.

Sjukdomsexperter och mikrobiologer har dragit slutsatser om stenålderns migrationshistoria från Ötzis lädertorra tarmar.

Alltihop började med en skallig hjässa av intorkad läderhud.

Ett par vandrare upptäckte huvudet som stack upp ur isen i Ötztalalperna i Italien 1991, och snart uppenbarade ismassorna ett otroligt välbevarat lik av en cirka 5300 år gammal stenåldersman.

Sedan dess har upptäckterna fortsatt att trilla in. Undersökningar av liket har påvisat att "Ötzi" mördades med en pil i ryggen, att han hade 61 tatueringar och att hans sista måltid bestod av en solid portion alpstenbock.

Och nu slår Ötzi till igen: Fyndet av en speciell bakterie i ismannens tarmsystem visar att invandringen på Ötzis tid kom från Mellanöstern – inte från både Afrika och Mellanöstern som man hittills antagit.

Ötzi dolde en överraskning i tarmen

Forskare från den Europeiska Akademin i Bolzano har i en studie publicerad i tidskriften Science påvisat bakterien Helicobacter pylori (H. pylori) i Ötzis tarmar.

H. pylori är en bakterie som har skvalpat runt i människans mage i mer än 100.000 och som har utvecklats till olika varianter i takt med vår utvandring till olika delar av världen.

Våra förfäder i Mellanöstern och i Afrika bar till exempel runt på olika sorters H. pylori och i dag har cirka hälften av den europeiska befolkningen en tredje variant av bakterien i tarmarna, nämligen en blandning an den mellanöstliga – eller eurasiska, om man så vill – och den afrikanska varianten.

Det som överraskade forskarna i Ötzis fall var att hans variant av bakterien inte var den väntade europeiska blandmikroben vi känner till från i dag. Det var den mellanöstliga.

Ötzis förfäder kom från Mellanöstern

Upptäckten ger forskarna anledning att tro att invandringen till Europa på Ötzis tid och tidigare i bondestenåldern främst kom från Mellanöstern, och att den afrikanska invandringen, som man trodde hade inletts redan under istiden för cirka 20.000 år sedan, först inleddes någon gång efter Ötzis död för 5.300 år sedan.

”Vi kan nu konstatera att invandringsvågen som förde den afrikanska Helicobacter pylori till Europa, inte hade kommit i gång på allvar när Ötzi sprang runt i Alperna”, säger en av forskarna bakom undersökningen, genetikern Yoshan Moodley, till CBC News.

Ötzi var gammal, muskulös och härdad av sol och vind, vilket framgår av den här rättsmedicinska rekonstruktionen av det Arkeologiska museet i Bolzano, Sydtyrolen.

© Thilo Arg / Wikimedia Commons

Det är inte en nyhet i sig att Ötzis förfäder kom från Mellanöstern. Det upptäcktes redan 2008, då man kartlade stenåldersmannens arvsmassa och fann att hans gener kom från folkgruppen haplogrupp G, som levde i Mindre Asien under den yngre stenåldern.

Men det är nyhet att de europeiska invandrarna under bondestenåldern före och under Ötzis tid främst kom från Mellanöstern – och inte samtidigt från den afrikanska kontinenten.

Ötzi led eventuellt av magsår

Utöver att kasta nytt ljus över den europeiska invandringens historia, kastar Ötzis tarmflora även en skugga över stenåldersmannens i övrigt så robusta hälsa.

Tidigare undersökningar av Ötzis gallblåsa och magsäck har visat att han åt en varierad kost, levde aktivt och inte var överviktig. Men fyndet av H. pylori-mikroben i hans inälvor avslöjade också att Ötzi kan ha vandrat runt i Alperna med galopperande magsår

En tiondel av dem som dras med H. pylori i tarmen i dag utvecklar gastrit eller magsår, speciellt i högre ålder. Och Ötzi var cirka 40 år gammal när han dog – en hög ålder under bondestenåldern.

"Förutsättningarna för magsår fanns hos Ötzi", säger paleopatolog och ledare för Institutet för mumier och ismannen vid den Europeiska Akademin, Albert Zink, "men vi kan inte vara säkra, eftersom hans magvävnad inte har överlevt och det är där man skulle ha kunnat konstatera sjukdomen."

Ötzi förvaras nedkyld i -6 °C och en luftfuktighet på 98 procent i Sydtyrolens Arkeologiska Museum i Bolzano.

© Scanpix