Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ötzis kropp har mumi­­fierats i Alpernas klimat och är därför väl bevarad.

Kultur - Arkeologi

Ötzi begravdes i Alperna

Ett internationellt forskarlag tvivlar på de teorier som hittills lagts fram om ismannen Ötzis död.

Ett internationellt forskarlag tvivlar på de teorier som hittills lagts fram om ismannen Ötzis död. De 5300 år gamla mumifierade kvarlevorna hittades i Alperna 1991. Sedan dess har de flesta forskare varit överens om att Ötzi varit på flykt, träffats av en pil bakifrån och dödats.

Nu har en grupp forskare från bl a Italien och USA analyserat området och placeringen av ismannens tillhörigheter och kommit fram till att Ötzi kan ha dött på en annan plats. Det var bara hans begravningsceremoni som hölls där han hittades i Alperna.

”Nästan ingen har ifrågasatt ismannens död och därför inte heller placeringen av hans ägodelar”, säger Luca Bondioli från nationella etnografiska museet i Rom, som har deltagit i arbetet.

Slutsatsen bygger bl a på en stenhög, som har upptäckts sex meter från platsen där Ötzi hittades. Ismannens lik kan ha placerats på plattformen men sedan rubbats av alla issmältningar i Alperna. Samma process kan också förklara varför Ötzis ägodelar ligger utspridda över ett så stort område.

Andra forskare bedömer att den nya teorin är ”intressant”.

Läs också:

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Arkeologi

Liten fågel avlivar gammal teori

2 minuter
Arkeologi

Varför var ismannen Ötzi tatuerad?

1 minut
Arkeologi

Ismumien Ötzi håller hårt i sina hemligheter

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj