Ötzi begravdes i Alperna

Ett internationellt forskarlag tvivlar på de teorier som hittills lagts fram om ismannen Ötzis död.

Ötzis kropp har mumi­­fierats i Alpernas klimat och är därför väl bevarad.

Ett internationellt forskarlag tvivlar på de teorier som hittills lagts fram om ismannen Ötzis död. De 5300 år gamla mumifierade kvarlevorna hittades i Alperna 1991. Sedan dess har de flesta forskare varit överens om att Ötzi varit på flykt, träffats av en pil bakifrån och dödats.

Nu har en grupp forskare från bl a Italien och USA analyserat området och placeringen av ismannens tillhörigheter och kommit fram till att Ötzi kan ha dött på en annan plats. Det var bara hans begravningsceremoni som hölls där han hittades i Alperna.

”Nästan ingen har ifrågasatt ismannens död och därför inte heller placeringen av hans ägodelar”, säger Luca Bondioli från nationella etnografiska museet i Rom, som har deltagit i arbetet.

Slutsatsen bygger bl a på en stenhög, som har upptäckts sex meter från platsen där Ötzi hittades. Ismannens lik kan ha placerats på plattformen men sedan rubbats av alla issmältningar i Alperna. Samma process kan också förklara varför Ötzis ägodelar ligger utspridda över ett så stort område.

Andra forskare bedömer att den nya teorin är ”intressant”.