Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Öl gav stabilitet i indiansamhälle

Amerikanska forskare har i åratal undersökt varför Huariimperiet i Peru kunde existera i 500 år. Nu har de kommit fram till svaret: öl.

Från 600 till 1100 efter Kristus härskade Huariimperiet i Peru. Det gör Huari till ett av de riken i Sydamerika som existerat längst – och nu har forskare från Field Museum i Chicago kommit fram till att det var rikliga mängder öl som låg bakom rikets långa existens.

”Denna studie hjälper oss att förstå hur öl ledde till uppkomsten av komplexa politiska organisationer", säger Ryan Williams, som är professor i antropologi och leder undersökningarna.

Alla drack det sura ölet

I Huaristaden Cerro Baúl i bergen i södra Peru har Williams och hans forskarlag tidigare funnit rester av ett bryggeri, där civilisationens sura öl, kallat chicha, bryggdes.

Ölet höll bara i en vecka och dracks framför allt vid stora fester, då hela den lokala överklassen deltog. Alla från området samlades, och ölet skänktes från en meter höga lerkrukor, som pryddes av bilder av Huaris gudar och ledare.

Forskarna anser att festerna skapade en viktig gemenskap mellan de många folkgrupperna i det stora imperiet.

Kunde bryggas även under torka

Forskarna har även tagit mikroskopiska prover från en ölkruka och undersökt ytan på molekylnivå för att leta efter rester av ölet och ta reda på vad det bryggdes av.

Huvudingrediensen var pepparbär, som växer även i torka. Därför kunde Huaririkets fester hållas även under perioder då Sydamerika upplevde till exempel hungersnöd.

Läs också:

Politik

Fånge skriver till Stalin: ”Låt mig dricka gift i min cell.”

7 minuter
Första världskriget

Halv miljon soldater drunknade i blod och lera

15 minuter
Pol Pot
Kända krigsmän

Pol Pot: Den gåtfulla massmördaren

19 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj