Från 600 till 1100 efter Kristus härskade Huariimperiet i Peru. Det gör Huari till ett av de riken i Sydamerika som existerat längst – och nu har forskare från Field Museum i Chicago kommit fram till att det var rikliga mängder öl som låg bakom rikets långa existens.
”Denna studie hjälper oss att förstå hur öl ledde till uppkomsten av komplexa politiska organisationer", säger Ryan Williams, som är professor i antropologi och leder undersökningarna.
Alla drack det sura ölet
I Huaristaden Cerro Baúl i bergen i södra Peru har Williams och hans forskarlag tidigare funnit rester av ett bryggeri, där civilisationens sura öl, kallat chicha, bryggdes.
Ölet höll bara i en vecka och dracks framför allt vid stora fester, då hela den lokala överklassen deltog. Alla från området samlades, och ölet skänktes från en meter höga lerkrukor, som pryddes av bilder av Huaris gudar och ledare.
Forskarna anser att festerna skapade en viktig gemenskap mellan de många folkgrupperna i det stora imperiet.
Kunde bryggas även under torka
Forskarna har även tagit mikroskopiska prover från en ölkruka och undersökt ytan på molekylnivå för att leta efter rester av ölet och ta reda på vad det bryggdes av.
Huvudingrediensen var pepparbär, som växer även i torka. Därför kunde Huaririkets fester hållas även under perioder då Sydamerika upplevde till exempel hungersnöd.