Odödlig ost hittad på havsbottnen

De hoppades på att hitta diamanter i ett gammalt skeppsvrak från Skånska kriget i Östersjön. Istället kom dykarna upp med en gammal ost.

I 340 år har denna ost legat på havsbottnen i en vattentät kruka.

© Lars Einarsson / Kalmar County Museum

Dykarna gjorde ett mjukt och oaptltligt fynd när de nyligen undersökte vraket efter det svenska krigsfartyget Krona på uppdrag av Kalmar läns museum. I en kruka hittade de nämligen en 340 år gammal ost.

Kronan sjönk den 1 juni 1676 efter en gigantisk explosion under Skånska kriget som utspelades på sydsvenska vatten.

Kalmar läns museum har med jämna mellanrum undersökt vraket sedan år 1980, men det är första gången man har hittat en mejeriprodukt på bottnen.

En typ av roquefort

Under årens lopp har över 30 000 värdefulla föremål från Kronan tagits med upp till ytan, bland annat en bronskanon, diamanter och guldmynt. Förväntningarna var därför höga på årets undersökning men fyndet av en vattentät kruka fylld med ost överraskade alla.

Lars Einarsson från Kalmar läns museum leder utgrävningen av skeppet och berättar att osten har en kraftig och omisskännlig jästlukt. Han tror att det rör sig om en typ av roquefort.

"Jag tycker faktiskt att den luktar rätt gott. Men jag har inte lust att provsmaka", säger han.

Bevarad tack vare salt och kyla

Forskarna menar att osten har överlevt tack var kalla temperaturer och Östersjöns låga salthalter. Dessutom låg osten under ett tjockt lager av sediment som har stoppat upp förruttnelseprocessen.

Osten har nu skickats till Sveriges lantbruksuniversitet för närmare undersökningar och forskarna hoppas på att kunna ta reda på mer om hur man lagade mat ombord på krigsfartyg under 1600-talet.