Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Llukalkan aliocranianus, T. rex kusin

Nyupptäckt dinosaurie liknar T. rex

En möjlig kusin till den skräckinjagande T. rex har dykt upp under en utgrävning i Argentina. Det var en blodtörstig best.

Jorge Blanco / Journal of Vertebrate Paleontology

En tidigare okänd dinosaurie, som ser ut att vara släkt med Tyrannosaurus rex, har hittats i Argentina. Den har fått namnet Llukalkan aliocranianus, som betyder ”den som väcker rädsla”.

Enligt arkeologerna har den inte varit rolig att möta.

Med en fem meter lång kropp och ett kraftigt huvud med käkar fyllda med vassa tänder måste den köttätande dinosaurien ha sett oerhört skräckinjagande ut, när den för omkring 80 miljoner år sedan jagade i Sydamerika.

Enligt Journal of Vertebrate Paleontology är djurets kranium så välbevarat att man har hittat ben från mellanörat. Genom att studera det har forskarna kommit fram till att Llukalkan aliocranianus hade en – för dinosaurier – god hörsel. Forskarna tror att en välutvecklad hörsel troligen har gett rovdjuret en stor fördel under jakten på byten.

Llukalkan aliocranianus kranium

Så ser kraniet från Llukalkan aliocranianus ut. Notera de inåtvända och sylvassa tänderna, som kunde slita isär bytet.

© Journal of Vertebrate Paleontology

Hade långa, dödliga klor

Det är ovanligt att en ny köttätande dinosaurie upptäcks, men när det sker är det ofta i Argentina, som på den tiden även var hemvist för världens största växtätande dinosaurier.

På grund av sin storlek och sitt kraftfulla bett är det mycket sannolikt att Llukalkan aliocranianus har befunnit sig högst upp i näringskedjan tillsammans med sin ”kusin” T. rex. Den sistnämnda kunde emellertid bli upp till tolv meter lång.

Llukalkan aliocranianus skiljer sig även från sin berömda släkting på två andra punkter:

Till skillnad från T. rex, som hade ett stort och avlångt huvud, hade den ett kort kranium fullt med horn, knölar och benkammar. På de små armarna har Llukalkan haft enorma klor, som kunde gripa tag i bytesdjur.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj