Nytt vikingaskepp upptäckt i Norge

Arkeologer i Norge har gjort ett sensationellt fynd vid sidan av ett stort vikingamuseum. Undersökningar med georadar har avslöjat spår av ett intakt vikingaskepp.

Georadar hittar gamla fynd genom att avge elektromagnetiska vågor, som kastas tillbaka, när de träffar större objekt i marken.

© Shutterstock / Vestfold fylkeskommune

För ett halvår sedan upptäckte norska arkeologer en grav med ett stort intakt vikingaskepp vid staden Halden. Nu har norrmännen gjort det igen. I Vestfold i södra Norge har en gravhög med ett minst femton meter långt vikingaskepp hittats med hjälp av georadar.

Innan de båda senaste fynden gjordes i Norge fanns det endast sju dokumenterade skeppsbegravningar från vikingatiden i hela Europa. De flesta upptäcktes för mer än hundra år sedan, så upptäckten av två skeppsgravar inom ett halvår tyder på att det fortfarande finns massor av skatter från vikingatiden dolda i marken.

Ny teknik möjliggör fynd

Samtidigt understryker upptäckterna hur effektiv användningen av georadar kan bli för framtidens arkeologi. Norge har varit ett föregångsland i utvecklingen av den geofysiska undersökningsmetoden, som kartlägger strukturer i marken med elektromagnetiska vågor – utan att riskera att skada fynden.

”Vi hoppas hitta mycket mer. Detta visar hur viktigt det är att använda ny teknik”, sa Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen under en presskonferens om fyndet av skeppet.

Skeppet ska undersökas ytterligare

Radarbilderna visar dessutom att skeppet har böjts av att ligga under marken i mer än tusen år. Flera försiktiga undersökningar måste göras innan en utgrävning kan bli aktuell.